Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

 

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανέβηκε απροσδόκητα πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας 2,0% για τον Μάιο, φτάνοντας στο 2,1% και φαίνεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η χώρα ανοίγει εκ νέου την οικονομία της μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η αύξηση των τιμών από το 1,5% του Απριλίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σύγκριση με τις τιμές του Μαΐου 2020, όταν η χώρα βρισκόταν στο πρώτο αυστηρό lockdown, ειδικά για ρούχα, καύσιμα αυτοκινήτων, παιχνίδια και φαγητό σε πακέτο.

Οι αναλυτές του Reuters εκτιμούσαν άνοδο του πληθωρισμού στο 1,8%.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αξιολογούν τους κινδύνους μιας συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 5,0% τον Μάιο, το υψηλότερο σε σχεδόν 13 χρόνια και όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε ένα πακέτο τόνωσης ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τζακ Λέσλι, οικονομολόγος στο think tank Resolution Foundation, δήλωσε ότι η επιτάχυνση της αύξησης των τιμών από 0,3% το Νοέμβριο σε 2,1% τον Μάιο αντιπροσώπευε την ταχύτερη αύξηση έξι μηνών από τότε που η στερλίνα κατέρρευσε μετά την οικονομική κρίση 2008-09.

«Αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαφορετικές - και πουθενά τόσο μεγάλες - όσο αυτές που προκαλούν έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ», δήλωσε.

Η BoE (Bank of England) δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2,5% έως το τέλος του τρέχοντος έτους καθώς η οικονομία ανοίγει εκ νέου και καθώς οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, τονίζει ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και δεν απαιτεί από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα τεράστια προγράμματα τόνωσης. Αναμένεται να αφήσει την πολιτική αμετάβλητη στις 24 Ιουνίου μετά την τελευταία συνεδρίασή της.