Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δε ντράπηκαν τα στόματα που τα ΄λεγαν…

Της Κατερίνας Γεροπαναγιώτη*

Την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, η Διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού μαζί με τους εργαζόμενους, παρουσίασαν το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Την ίδια μέρα ξεκίνησε ο Δημοτικός Κινηματογράφος και είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που απλώνεται σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων και με όλες τις μορφές τέχνης θέατρο, εικαστικά, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και είναι στην υπηρεσία του λαού μας που περνάει δύσκολα. Σε μια πόλη που συνεχίζει να έχει πρωτιά στην ανεργία, στην φτώχεια απλώνουμε τον πολιτισμό σε κάθε γειτονιά με τον Κινητό Κινηματογράφο, το Βήμα στους καλλιτέχνες της πόλης μας, το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. 

Σε τι συνθήκες γίνεται φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ;

Σε συνθήκες μηδενικής χρηματοδότησης από το κράτος, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια. Μάλλον για να είμαστε ακριβείς, η Περιφέρεια, με βάση τα στοιχεία που η ίδια δημοσίευσε, από το ποσό των 1.967.880 € που θα διαθέσει για τις επετειακές εκδηλώσεις, θα δώσει 10.000 € στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και 10.000 € στον Πολιτιστικό Οργανισμό. 

Συνεχίζει να είναι διαρκώς μειούμενο το προσωπικού του Οργανισμού, το οποίο δουλεύει, εκπονεί και υλοποιεί το πρόγραμμα. Απαγορεύεται  η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, βλέπε σχετικές αποφάσεις προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης. 

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ, που διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου παραγωγές. Ενδεικτικά αναφέρω τον διεθνούς φήμης μουσικό και συνθέτη Νταφέρ Γιουσέφ, που θα δούμε στο πλαίσιο του τριημέρου Jazz & Πράξεις 1,2 και 3 Ιουλίου στα Παλαιά Σφαγεία.  Τους Πολωνούς Εικαστικούς καλλιτέχνες που έργα τους θα φιλοξενηθούν επίσης στον ίδιο χώρο από 1 έως 31 Ιουλίου. Το αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο. Σπουδαίους καταξιωμένους μουσικούς, ερμηνευτές, ηθοποιούς όπως τη Νατάσσα Μποφίλιου, το Χρήστο Θηβαίο, το Θύμιο Παπαδόπουλο, τη Φωτεινή Βελεσιώτου, τη Γιώτα Νέγκα, το Γιάννη Κότσιρα, το Βασίλη Λέκκα, το Χρήστο Λεοντή, την Αρετή Κετιμέ, το Θέμη Καραμουρατίδη, το Γεράσιμο Ευαγγελάτο, τη Δήμητρα Σελεμίδου, τη Λιζέτα Καλημέρη, το Γιάννη Χαρούλη, τον Κώστα Καζάκο, τον Αιμίλιο Χειλάκη και πολλούς άλλους.  

Για την υλοποίηση του τεράστιου εύρους των εκδηλώσεων, χρησιμοποιούμε υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου, που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται. Φέτος, έχουμε ένα νέο πατάρι αλουμίνιου 150 τ.μ με μπάρες ΑΜΕΑ και όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, που η δαπάνη 55.000 € καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία αγοράς καρεκλών για τις εκδηλώσεις στο πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων.  Σε 25 εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ θα χρησιμοποιηθούν 21.000 καρέκλες. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, για κάθε εκδήλωση στο Εργοστάσιο Τέχνης θα χρειαστούν τουλάχιστον 2.000 καρέκλες. Σε αρκετές περιπτώσεις, την ίδια μέρα υπάρχουν πολλές παράλληλες δράσεις στο κέντρο και τις γειτονιές, που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλυφθούν από το προσωπικό και τη δομή που διαθέτουμε. Ως Δήμος, δίνουμε αδάπανα και στηρίζουμε εκδηλώσεις φορέων της πόλης μας, οι οποίες εξελίσσονται αυτή την περίοδο. Μόνο τις δύο τελευταίες βδομάδες, καλύφθηκαν 10 τέτοιες εκδηλώσεις από το προσωπικό του Οργανισμού διαθέτοντας την υλικοτεχνική του υποδομή.

Μισθώνουμε υπηρεσίες για να καλύψουμε το εύρος των εκδηλώσεων, συνυπολογίζοντας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπου απαγορεύονται οι όρθιοι. Σεβόμαστε απόλυτα και το 1 €, που δίνει ο πατραϊκός λαός, το οποίο του το επιστρέφουμε σε δράσεις πολιτισμού και τέχνης. Ο πατραϊκός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Θυμάται, δε ξεχνά το φαγοπότι που γινόταν σε παρελθόντα έτη, όταν το χρήμα έρεε άφθονο και τίποτα δεν έμεινε στον πατραϊκό λαό από τις υποδομές που δημιουργήθηκαν. Λεηλατήθηκε στη συνέχεια η Δημοτική περιουσία, όπως τα Παλαιά Σφαγεία, η αίθουσα Da Vinci, το Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος».

Την επόμενη της δημοσίευσης του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ, πρώτα η παράταξη «Ώρα Πατρών» του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η παράταξη του κ. Νικολόπουλου, ανακάλυψαν φοβερά πράγματα.  ΄΄Σπατάλη΄΄ 10.000 €, για μίσθωση υλικοτεχνικής υποδομής για τις ανάγκες του Διεθνούς Φεστιβάλ και μάλιστα κατά τη γνωστή γκεμπελίστικης έμπνευσης τακτική, αφήνουν σαφή υπονοούμενα για ημέτερους, που έχουν σχέση με ΄΄απευθείας αναθέσεις΄΄. Εξ’ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι αυτή η δημοτική Αρχή δε βάζει το δάχτυλο στο μέλι, ότι δεν ακολουθεί πρακτικές του παρελθόντος με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους. Οι υπηρεσίες του Πολιτιστικού Οργανισμού σε πρόσφατο οικονομικό έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης πήραν άριστα (10΄).  Τα στοιχεία είναι στη διάθεση του πατραϊκού λαού για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, ότι όλα γίνονται στο φως της ημέρας. Ακριβώς επειδή γίνονται στο φως της ημέρας, και όλα δημοσιοποιούνται (ανάγκες για προμήθειες, συμβάσεις) το κόστος της μίσθωσης για κάθε καρέκλα που αφορά τη μεταφορά, εγκατάσταση, μετεγκατάσταση απολύμανση και φύλαξη είναι 0,49 €. Η συνολική δαπάνη ομόφωνα αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης πρόσφατα σε άλλο Δήμο η μίσθωση πλαστικής καρέκλας, χωρίς τις συμπληρωματικές υπηρεσίες, στοίχισε 1,10 € το τμχ.

Αντί επιλόγου ταιριάζουν απόλυτα οι στίχοι του Μενέλαου Λουντέμη:  «…ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δε ντράπηκαν τα στόματα που τα ΄λεγαν…».  

 

*Πρόεδρος Δ.Σ. Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων


 

Διαβάστε επίσης