Γιατί αποφασίστηκε ο ηλικιακός «κόφτης» στο εμβόλιο της ΑstraZeneca

15/06/2021 | 10:54

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ όσοι νεότεροι έχουν κάνει ήδη την 1η δόση και περιμένουν τη δεύτερη θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το εμβόλιο που θα επιλέξουν, ανάλογα με την περίπτωση.

Αναφερόμενος σήμερα στα επιχειρήματα και τα στοιχεία που οδήγησαν χθες την Επιτροπή στην συγκεκριμένη απόφαση ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά.

«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι  η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή,  1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε. 

ADVERTISING

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός. 

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να  κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000. 

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε. 

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι για 4ο κύμα της πανδημίας,  ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση δε θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο,  γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. 

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με συμπλοκή ατόμων στη Σωσιπάτρου – Τραυματισμοί και ισχυρή αστυνομική παρουσία

Πάτρα: Παραδόθηκε ο 26χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου στο “Αβαντάζ” – Oδηγήθηκε στον εισαγγελέα

Σκηνές… Φαρ Ουέστ: Ασύλληπτο επεισόδιο με βαριοπούλες – Παππούς και εγγονός μεταφέρθηκαν με βαριά τραύματα σε ΠΓΝΠ και Καραμανδάνειο (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι (ΦΩΤΟ)

Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος σήκωσε και τούμπαρε 2 αυτοκίνητα – Ζημιές και σε αγροτικές εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Του επιτέθηκαν με μαχαίρι, ρόπαλο και μπετόβεργα – Τι συνέβη στο σοβαρό επεισόδιο στην οδό Σωσιπάτρου

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Απόκοσμες εικόνες στην παραλιακή του Ρίου – Η θάλασσα “μπήκε” στα σπίτια – Πλημμύρα στην Πλαζ ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θλίψη για την απώλεια της εκπαιδευτικού Ειρήνης Καραβίτη