Αγρίνιο: «Μπήκε με οσφυαλγία και κόλλησε κορονοϊό μέσα στο νοσοκομείο – Πέθανε στη ΜΕΘ»

Για μια πρωτοφανή κατάσταση στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Αγρινίου κάνει λόγο ο δικηγόρος Θανάσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος συντονίζει τον δικαστικό αγώνα των οικογενειών που έχασαν τον άνθρωπο τους στο παραπάνω νοσοκομείο.

«Το θέμα τους δεν είναι να πάρουν χρήματα, αλλά απαντήσεις στο πως έφυγαν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή μόνο αυτό τους ενδιαφέρει» λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος Θανάσης Διαμαντόπουλος και προσθέτει: «Για την ώρα εκπροσωπώ τέσσερις οικογένειες αλλά μιλάω και με άλλες που έχασαν τους συγγενείς τους στη ΜΕΘ covid του Αγρινίου και θέλουν να μπουν και αυτές στον δικαστικό αγώνα».

Υπενθυμίζεται ότι 40 από τους 41 ασθενείς που μπήκαν στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Αγρινίου κατέληξαν λόγω κορονοϊού, όπως όμως λένε οι συγγενείς των θανόντων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. «Άνθρωποι οι οποίοι κατά λογική αλλά και ιατρική κρίση δεν θα έπρεπε να καταλήξουν, ασθενείς ηλικίας 35, 37, 40 έως και 60 ετών δυστυχώς κατέληξαν σε αυτή τη ΜΕΘ η οποία έχει ποσοστό θνητότητας 100%» περιγράφει ο κος Διαμαντόπουλος και συνεχίζει:

«Στις οικογένειες που εκπροσωπώ για την ώρα, οι θανόντες είναι από 50 έως 65 ετών. Σκεφτείτε ότι ένας εισήχθη στο νοσοκομείο με οσφυαλγία, χωρίς να έχει καν κορονοϊό. Κόλλησε covid μέσα στο νοσοκομείο. Τώρα προσπαθεί η οικογένεια του να καταλάβει πως έχασε τη ζωή του μέσα στη ΜΕΘ covid».

Η εισαγγελική παραγγελία και οι ιατρικοί φάκελοι που ζητούν οι συγγενείς

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, ο Εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευρυπίδης Νικολάου με εισαγγελική παραγγελία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου ζήτησε να ερευνηθεί άμεσα η υπόθεση της υψηλής θνητότητας στη ΜΕΘ κορoνοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου με εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού. Λίγες ακόμα ημέρες νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου, είχε προηγηθεί παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, Ανδρέα Τσώλη μετά από τις έντονες δηλώσεις του βουλευτή και γιατρού Μάριου Σαλμά.

Όπως μας εξηγεί ο κος Διαμαντόπουλος: « Οι συγγενείς ζητούν τώρα να δοθούν από το νοσοκομείο στον εισαγγελέα και έπειτα στους ίδιους οι ιατρικοί φάκελοι των αγαπημένων τους. Με τους φακέλους στα χέρια οι συγγενείς θα ορίσουν τεχνικούς συμβούλους/ εμπειρογνώμονες για να πάρουν ένα πόρισμα για το τι συνέβη».

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο διοικητικών και νοσοκομειακών παραγόντων αλλά και γιατρών.

Όπως τονίζει πάντως ο δικηγόρος των οικογενειών : « Χαρακτηριστικό της περίεργης αυτής κατάστασης είναι ότι όπως ανέφεραν παράγοντες της περιοχής σε επιστολή τους, στις αρχές του Μαΐου, η οποία διέρρευσε στον τύπο, ενώ σε όλη την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είχαν λάβει εξιτήριο από τις ΜΕΘ covid περίπου 2000 συμπολίτες μας, από το νοσοκομείο Αγρινίου, όπου και δημιουργήθηκε ΜΕΘ covid στο τέλος του 2020, δεν πήρε εξιτήριο σχεδόν κανένας ασθενής».

”Μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου μας είπαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη συγκεκριμένη ΜΕΘ. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Θα εξαρτηθεί κι απο το τι θα ζητήσει ο εισαγγελέας. Είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο”

Ο κος Διαμαντόπουλος αποσαφηνίζει πάντως πως σε καμία περίπτωση η κίνηση των συγγενών δεν μειώνει ή ακυρώνει τον τιτάνιο αγώνα του υγειονομικού κόσμου της χώρας που σε βαθμό αυτοθυσίας έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του από την αρχή της πανδημίας. – «Παρ’ όλα αυτά πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το τι συνέβη μέσα σε αυτή την κλινική».

Οι προβλέψεις για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης

Όσο για την έκβαση μιας τέτοιας υπόθεσης από νομικής πλευράς, ο κος Διαμαντόπουλος σημειώνει πως αυτή είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Όπως λέει ο ίδιος: «Νομικά μιλώντας θα υπάρξουν αντικειμενικές δυσκολίες μιας και ο κορονοϊός εμφανίστηκε πριν από κάποιους μήνες, γεγονός που κάνει όλα τα δικαστικά/νομικά ζητήματα γύρω από την πανδημία να είναι εξ αντικειμένου δύσκολα μιας και δεν υπάρχει προηγουμένη εμπειρία σε αυτά τα θέματα.

Την ίδια στιγμή, είναι εξίσου πρωτόγνωρο να παρεμβαίνει βουλευτής με την ιδιότητα του γιατρού (σ.σ κος Σαλμάς), για να πει ότι υπάρχουν ενδεχομένως διοικητικές αλλά καιποινικές ευθύνες κακουργηματικής μάλιστα μορφής.

Παράλληλα υπάρχει και ένα έγγραφο της καθ’ ύλην αρμόδιας διοικητικής προϊστάμενης του νοσοκομείου από την 6η ΥΠΕ, η οποία ζητά εξηγήσεις από τον παραιτηθέντα διοικητή του νοσοκομείου. Ο τελευταίος δεν απάντησε καθόλου στα ερωτήματα που του τέθηκαν. Αυτά είναι ισχυρές ενδείξεις ότι κάτι πήγαινε λάθος και ισχυρά χαρτιά για τον αγώνα των συγγενών των θανόντων.

πηγή

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ