Πάτρα: Πλήθος κόσμου στον «Εξάντα» του Μιχ. Βασιλάκη ΦΩΤΟ

 

Προ ημερών στο αίθριο του Παλιού δημοτικού Νοσοκομείου, παρουσία μεγάλου πλήθους κόσμου, συναγωνιστών και φίλων παρουσιάστηκε το βιβλίο που αναφέρεται στην αείμνηστο αγωνιστή Μιχάλη Βασιλάκη «Ο ΕΞΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ».

Το βιβλίο των εκδόσεων ΚΨΜ, τιμή 10 ευρώ, σελίδων 272 σε σχήμα 14Χ20 κυκλοφορεί   ήδη και βρίσκεται  στα βιβλιοπωλεία.

Για το βιβλίο μίλησαν κατά σειρά οι: Βασίλης Λαδάς- ποιητής, λογοτέχνης, που αυτοσαρκαζόμενος δήλωσε ότι περισσότερο τον εκφράζει το συνταξιούχος δικηγόρος, και περιέπλεξε το εγκώμιο του αείμνηστου αγωνιστή, ως ανθρώπου και ως κοινωνική παρουσία εν ζωή.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο  Θάνος Αμπατζής- δικηγόρος, που δήλωσε πως είναι ευτυχής αφού θα αναφερόταν σε ένα άτομο για το οποίο  είχε μιλήσει νωρίτερα ο λογοτέχνης Β. Λαδάς. Αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από την παρουσία του αείμνηστου, όπως ακριβώς περιγράφεται στην έκδοση.

Για την παρουσία του πατέρα το Νίκο Τεμπονέρα, μίλησε ο γιος του Διονύσης, ως κοινωνικός παρατηρητής της προσωπικότητας του δολοφονημένου καθηγητή και για την έκδοση  του βιβλίου που ήταν ανάγκη να βγει στη δημοσιότητα.

Γι' αυτήν μίλησε ο επόμενος ομιλητής  Δημήτρης Γκόβας, σύμβουλος εκδόσεων ΚΨΜ,  που θεώρησε τιμή του την ανάθεση στις εκδόσεις ΚΨΜ της έκδοσης του βιβλίου του συντρόφου του Μιχ. Βασιλάκη.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Ουρανία Μπίρμπα-μέλος του ΕΑΜ και σύζυγος του Μιχ. Βασιλάκης

Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Βασιλάκης έφυγε στις 18 Φλεβάρη του 2020, ενώ ο Νίκος Τεμπονέρας πριν 30χρόνια, στις 9 Γενάρη του 1991.

Οι δύο συναγωνιστές της αριστεράς «συναντιούνται» ξανά στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις ομιλίες του πρώτου για τον δεύτερο. Οι ομιλίες του Μιχάλη Βασιλάκη, ξαναζωντανεύουν τα γεγονότα που οδήγησαν στην μοιραία κατάληξη του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα.

Περιλαμβάνεται συλλογή ομιλιών και κειμένων, πολιτικών θεωρητικών, για τον Νίκο Τεμπονέρα που διαγράφουν την ζωή του συναγωνιστή του και εκτός των άλλων,  φέρουν και τη  σφραγίδα της συγκυρίας μέσα στην οποία έχουν γραφτεί.

Μαζί με ένα χρονικό της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα και τα γεγονότα που ακολούθησαν, αλλά και την κατάθεση του Μ. Βασιλάκη στα δικαστήρια για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Ν. Τεμπονέρα.

Την παρουσίαση συντόνισε ο Ντίνος Βγενόπουλος- δημοσιογράφος.

Μετά τον τέλος των ομιλιών η εκδήλωση διανθίστηκε με κριτικά τραγούδια, καθότι και ο Μιχ. Βασιλάκης υπήρξε Κρητικός στην καταγωγή, άνθρωπος της διανόησης, που προτίμησε αντί να πάρει τη θέση του διδάσκοντα της δημόσιας Εκπαίδευσης, να εργαστεί εκεί που εργάζονταν οι απλοί εργάτες.

Την εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του ΕΑΜ, τίμησαν εκτός των άλλων οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Μάρκου, ο πολιτευτής του κόμματος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, οι πρώην περιφερειάρχης ΔΕ Απ. Κατσιφάρας και Δήμου Πατρέων Ανδρ. Καράβολας μετά της συζύγου του κας Πόπης, ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας Μιχ. Σιδηρόπουλος, εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης του Γιώργου Ρώρου ''Ώρα Πατρών'' οι Γιάννης Τσιμπούκης και Γιάννης Γκόβας, ο Χρ. Πατούχας επικεφαλής της Ανυπόταχτης Πολιτείας κ.α.

http://gzmosxos.blogspot.com/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ