Οι πρώτοι Σλοβάκοι εμβολιάζονται σήμερα με Sputnik

Επειτα από μήνες διενέξεων

Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικής κατασκευής εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού, έπειτα από μήνες διενέξεων σχετικά με το εμβόλιο αυτό που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Ο τότε πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς αγόρασε τον Μάρτιο το Sputnik V λέγοντας πως θα επιταχύνει τις προσπάθειες εμβολιασμού. Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων αγόρασε 200.000 δόσεις και εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει 2 εκατομμύρια.

Η έναρξη των εμβολιασμών με το Sputnik V καθυστέρησε πάντως εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης που ξέσπασε επειδή ο Μάτοβιτς συνήψε τη συμφωνία χωρίς να διαβουλευθεί με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη χρήση του εμβολίου πριν αυτό εγκριθεί από την ΕΕ.

Ο Μάτοβιτς παραιτήθηκε και η αναδομημένη κυβέρνηση έδωσε τελικά τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για τη χορήγηση του Sputnik V σε αυτούς που το επιλέγουν συγκεκριμένα.

Στη βόρεια πόλη Ζίλινα, ένα από τα οκτώ σημεία εμβολιασμού που επελέγησαν για να χορηγούν εμβόλια Sputnik V άνοιξε σήμερα και είχε περισσότερες από 600 αιτήσεις. Το κέντρο έχει αρχική δυνατότητα περίπου 100 εμβολιασμών την ημέρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί εφόσον χρειαστεί.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης