Αγρίνιο: Την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου ζητά ο Σαλμάς - Και άλλος νεκρός στη ΜΕΘ covid - Εξηγήσεις έχει ζητήσει η 6η ΥΠΕ

 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, επισκεπτόμενος σήμερα το πρωί, το Νοσοκομείο Αγρινίου, στον απόηχο των αποκαλύψεων για 100% θνητότητα στη ΜΕΘ Covid.

Μετά από συνάντησή του με τον διοικητή, Ανδρέα Τσώλη πραγματοποίησε δηλώσεις, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που προκαλούν σοκ για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη θνητότητα στη ΜΕΘ Covid της Νοσηλευτικής Μονάδας.

Σημείωσε πως στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν 39 ασθενείς, οι 38 απεβίωσαν εκεί και ο ένας αφού μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Σήμερα μάλιστα κατεγράφη ένας ακόμη θάνατος στη ΜΕΘ.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι υψηλό είναι το ποσοστό θνητότητας και στην κλινική κορωνοϊού καθώς από τους 580 που νοσηλεύτηκαν έχασαν τη ζωή τους οι 61. Ποσοστό δηλαδή 17,2% όταν σε όμορο νοσοκομείο είναι μόλις 2%. Συνολικά, από επιπλοκές της νόσου στο Νοσοκομείο Αγρινίου άφησαν την τελευταία τους πνοή 101 άτομα.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Τσώλη να παραιτηθεί άμεσα ειδάλλως πρέπει, ανέφερε, να απομακρυνθεί άμεσα από το Υπουργείο Υγείας κάνοντας λόγο και για βαρύτατες ευθύνες που θα διερευνηθούν από την Εισαγγελία.

πηγη

Ανδ. Τσώλης

Με αφορμή το θέμα της υψηλής θνητότητας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου και την ενημέρωση από τον διοικητή της 6Ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου αναφέρει δημοσίως τα εξής: 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και υπερασπιζόμενος την επαγγελματική μου ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια και θεωρώντας χρέος μου προς την κοινωνία των πολιτών που υπηρετώ την πλήρη ενημέρωση της δηλώνω κατηγορηματικά ότι:

1) Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ενημερώνεται κατ΄ απαίτηση του και σε πραγματικό χρόνο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων για όλους τους θανάτους λόγω covid-19. Και από την κλινική covid, και από την ΜΕΘ-COVID. Επίσης για τις νοσηλείες και τους θανάτους, υποχρεωτικά υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώνουν καθημερινώς ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες στον ΗΔΙΚΑ, από τον οποίο όλα τα αρμόδια όργανα μπορούν να αντλούν την οποιοδήποτε πληροφορία ή στατιστικά δεδομένα. Άρα γνώριζε ο ίδιος για τους θανάτους στην ΜΕΘ, και αν έκρινε αναγκαίο θα μπορούσε εκ της αρμοδιότητας του να προβεί σε διερευνητικές ενέργειες, ή θα ζητούσε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου να προβεί σε ενέργειες που θα υποδείκνυε ο ίδιος. Ουδέποτε δέχτηκα κάποια εντολή που δεν την εκτέλεσα.

2) Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ έχει ενημερωθεί πλήρως και από την αρχή της πανδημίας για τα προβλήματα υποστελέχωσης της ΜΕΘ σε Ιατρικό προσωπικό και των πραγματικών υποστηρικτικών δυνατοτήτων της και μέσω εγγράφων, και από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, και μέσω υπηρεσιακών παραγόντων σε όσες συσκέψεις συμμετείχε που γίνονταν στο Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσον αφορά για τις αναγόμενες από το παρελθόν (πριν την θητεία μου) για τις οποίες δεν ευθύνομαι, και συνεχιζόμενες στο παρόν δυσλειτουργίες και προβλήματα της ΜΕΘ, τις γνωρίζει πολύ καλά ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ από την αρχή του διορισμού του, μέσα από τις συναντήσεις με τον Διοικητή του Νοσοκομείου στα πλαίσια των άτυπων ενημερώσεων της προϊσταμένης αρχής για τα προβλήματα του Νοσοκομείου.

3) Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ γνώριζε τον προσωπικό μου αγώνα για την ενίσχυση της ΜΕΘ με εξειδικευμένο Ιατρικό προσωπικό και προκειμένου να λυθούν τα μείζονα προβλήματα της ΜΕΘ.

4) Στα ερωτήματα του, τα οποία μου διατύπωσε εγγράφως υπό τύπο ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΥ σχετικά με όσα ελέχθησαν στην σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και που προφανώς ο ίδιος τα έδωσε στην δημοσιότητα (παρά τον εμπιστευτικό τους χαρακτήρα) , και για τα οποία τα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι δεν έχω απαντήσει από 28/5/2021, (ημ/νια αποστολής του έγγραφου) πληροφορώ ότι το παρέλαβα το μεσημέρι της Δευτέρας 31/5/2021. Με καλούσε δε να απαντήσω εντός της πιεστικής προθεσμίας δυο ημερών!!!. Ήδη έχουν απαντηθεί προς τον ίδιο πλήρως και αναλυτικά όλα τα ερωτήματα επί του εγγράφου.

5) Ουδέποτε δέχτηκα εισήγηση από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου (Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Επιστημονικό Συμβούλιο) που γνωρίζουν για τα τεκταινόμενα στην ΜΕΘ, τα οποία είναι και τα καθ΄ ύλην αρμόδια επιστημονικά όργανα που θα έκριναν με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση αν χρειάζεται διερεύνηση ή όχι η υψηλή θνητότητα στην ΜΕΘ προκειμένω να προβώ σε περαιτέρω ενέργειες.

6) Ήδη με εισήγησή μου το θέμα της λειτουργίας της ΜΕΘ και της αποτελεσματικότητάς της εισήχθη στο Διοικητικό Συμβούλιο όπου και λήφθηκε απόφαση.

Η οποιαδήποτε ενέργεια για απόδοση ευθυνών για Διοικητικές μου παραλείψεις θωρούνται άδικες και αναιτιολόγητες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και στόχους που έχουν να κάνουν με την αποδόμηση του έργου και της προσπάθειας που έχω κάνει, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία από κοινού με το Ιατρικό–Νοσηλευτικό-Διοικητικό προσωπικό την διαχείριση και νοσηλεία ασθενών COVID-19, την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας, και με απόλυτη επιτυχία όλο το εγχείρημα του εμβολιασμού.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ Στ. ΤΣΩΛΗΣ

Γιάννης Καρβέλης

Στο μεταξύ εξηγήσεις από τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στην ΜΕΘ covid ζήτησε ήδη, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μάλιστα αναφέρεται ότι πιθανότατα να υπήρξαν πολλές παραλείψεις από την διοίκηση του νοσοκομείου που δεν ενημέρωσε ως όφειλε! 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ:

Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας και του ΟΔΙΠΥ στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, διαπιστώθηκε αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, που σε καμία περίπτωση δεν είναι 100% όπως εσφαλμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Από τον κ. Τσώλη ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας;

Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;

Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο που του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας διερευνούν ήδη μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την τιτάνια προσπάθεια που με αυτοθυσία καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας, τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε κάθε μονάδα Υγείας της χώρας.

Και άλλος νεκρός 

Στη ΜΕΘ Covid του Αγρινίου άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα ο συνταξιούχος ιερέας Χριστόφορος Δαβράζος, πρώην εφημέριος Ιερού Ναού στο Καινούργιο.

Πρόκειται για τον τέταρτο ιερέα από την περιοχή του Αγρινίου που τις τελευταίες ημέρες φεύγει από τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Αγρίνιο: Προβληματισμός για τη θνητότητα στη ΜΕΘ covid - Εξηγήσεις έχει ζητήσει εδώ και μέρες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ

 

Διαβάστε επίσης