Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση φέρνει φθηνή και ελαστική εργασία – Ανέκδοτο τα self test

 

 

Την αντίθεσή του στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο ενεργειακό πρόγραμμα που αυτή ακολουθεί αλλά και στον τρόπο χρήσης των self – test εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

«Ο κ. Χατζηδάκης έρχεται να επισημοποιήσει μια τραγική κατάσταση που ισχύει στην αγορά εργασίας. Μιλάω με κόσμο, με νέους στο δρόμο, και μου λένε ‘’ποια εργασιακά δικαιώματα’’.

Δουλεύουν 6-7 μέρες την εβδομάδα, 50 – 60 ώρες και το αφεντικό τους πληρώνει όποτε θυμάται» σχολίασε για το εργασιακό νομοσχέδιο, τονίζοντας την ανάγκη ενός νέου μοντέλου παραγωγικής συγκρότησης της χώρας.

«Η κυβέρνηση φέρνει ελαστικοποίηση και πιο φθηνή εργασία. Με σύμβαση εργασίας που θα είναι απολύτως λάστιχο. Αυτό το μοντέλο οδηγεί σε συμπίεσης μισθών, συμπίεσης ζήτησης. Έτσι, οι έλληνες νέοι είτε θα φύγουν στο εξωτερικό είτε θα αποδεχθούν την ζωή στην χώρα ως δουλοπάροικοι» πρόσθεσε.

Ενέργεια

Σχετικά με την αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας, με αφορμή και το πρόγραμμα στην Αστυπάλαια, έκανε λόγο ότι τα δύο κόμματα κοκορομαχούν ενώ δεν έχουν ουσιαστικούς λόγους διαφωνίας.

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, όπως έλεγε και η παλιά ελληνική ταινία. Από την άλλη, υπάρχει μια υποκρισία. Όσο αφορά το ενεργειακό μοντέλο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κάποια διαφορά. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε στο κάδρο του ενεργειακού μοντέλου της χώρας τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξορύξεις στην Ήπειρο, αγωγούς φυσικού αερίου στην βόρεια Ελλάδα» είπε.

Και συνέχισε: «Το θέμα είναι πώς να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που θα βασιστεί στον εξηλεκτρισμό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χειροκροτώ το πρόγραμμα με την Αστυπάλαια, αλλά το πρόβλημα είναι ότι όταν θες ένα εθνικό σχέδιο, το πιλωτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι μικρογραφία του εθνικού προγράμματος για να παράξει ενδιαφέροντα δεδομένα και εμπειρίες. Καλά το φωτοβολταϊκά, απαράδεκτες οι ανεμογεννήτριες που στήνονται στις βουνοκορφές» σημείωσε, προτείνοντας πλωτές ανεμογεννήτριες.

Self – test

Παράλληλα, εναντιώθηκε στα self – test, χαρακτηρίζοντάς τα ανέκδοτο.

«Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μέσω των self – test. Είναι απαράδεκτο. Βάζει τον εργαζόμενο ή το εργοδότη, να είναι υπεύθυνος μεταξύ του να κλείσει η επιχείρηση ή να κάνει το σωστό. Απαράδεκτο το κράτος εκχωρεί να εκχωρεί την διαδικασία των self – test και της ιχνηλάτησης στους πολίτες. Για αυτό από την αρχή να γίνονται μαζικά τεστ» τόνισε.

Πολιτικά δικαιώματα

Τέλος, απάντησε στο γιατί το κόμμα του δεν ψήφισε την διάταξη να μην μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες.

«Είμαστε βαθιά φιλελεύθεροι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλω να δω τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κανενός. Ακόμα και του πιο δολοφόνου ναζί. Θέλω να δω τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής μέσα από την κάλπη. Συνέβη, ας το κάνουμε και άλλο. Δεν πιστεύουμε στην κρατική καταστολή πολιτικών δικαιωμάτων ούτε για τα μεγαλύτερα καθάρματα της κοινωνίας. Θέλουμε να συντρίψουμε τα καθάρματα της κοινωνίας πολιτικά και όχι νομικά».

 

 

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης