Οστεοαρθρίτιδα: Η βιταμίνη – κλειδί για τον πόνο στα γόνατα

03/06/2021 | 12:30

 

 

Η βιταμίνη D είναι καθοριστικής σημασίας για τον οργανισμό μας καθώς εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τον θωρακίζει από παθήσεις των οστών. Ίσως για αυτό το λόγο, τα χαμηλά της επίπεδα της βιταμίνης του ήλιου σχετίζονται με επίμονο πόνο σε ηλικιωμένες γυναίκες μετά από την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος σύμφωνα με στοιχεία νέας μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στο Menopause: The Journal of the North American Menopause Society.

Η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με το 60% του πληθυσμού να παρουσιάζει αυτή την έλλειψη ακόμα και σε χώρες με ισχυρή ηλιοφάνεια όλο το χρόνο. Όσον αφορά τις γυναίκες στο στάδιο της της περιεμμηνόπαυσης, η μείωση των οιστρογόνων, η καθιστική ζωή αλλά και η μη συχνή έκθεση στον ήλιο έχει συσχετιστεί με την έλλειψη της βιταμίνης D. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες αρχίζουν σταδιακά να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και η παύση της εμμηνόροιας έρχεται μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tongji της Κίνας αξιολόγησαν παράγοντες που επηρεάζουν το άλγος στην περιοχή του γονάτου μετά από την ολική αρθροπλαστική γόνατος σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι ασφαλής, όμως πολλές γυναίκες εξακολουθούν να παρουσιάζουν πόνους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η έλλειψη της βιταμίνης D μαζί με το κάπνισμα και τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) αποτελούν παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μέτριο έως σοβαρό πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλό ποσοστό ανεπάρκειας της βιταμίνης D (67%) σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που είχαν προγραμματισει την αρθοπλαστική γόνατος.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που συσχετίζουν την έλλειψη της βιταμίνης D με την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας, τον πόνο στα κόκαλα, τις κράμπες στους μύες, τη δυσκολία στο περπάτημα, τη μείωση της οστικής πυκνώτητας αλλά και το κάταγμα.

https://ygeiamou.gr/

Θρήνος στην Πάτρα για τον θάνατο του 30χρονου Κώστα μετά από άγριο ξυλοδαρμό σε νυχτερινό κέντρο – Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ υπό τον φόβο αντιποίνων, η κραυγή της μάνας (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: 30χρονος έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή – Δύο παρέες παρεξηγήθηκαν σε κέντρο διασκέδασης και έγινε κόλαση! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Έσπασαν καφετέρια του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου που σκότωσαν τον 30χρονο Κώστα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου Αβαντάζ όπου ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 31χρονο

Πάτρα: Έριξε αυγά σε Αστυνομικό Τμήμα και περιπολικό – Συνελήφθη επί τόπου

Πάτρα: Επτά οι δράστες της φονικής επίθεσης στο “Αβαντάζ”

Πάτρα: «Δούλευε για ένα μεροκάματο και τον φάγανε» – Συγκλονίζει η σύζυγος του 30χρονου που πέθανε μετά από άγριο ξυλοδαρμό

Αχαΐα: Ταμπουρώθηκε στο σπίτι του με όπλο – Επιχείρηση της Αστυνομίας – ΝΕΟΤΕΡΑ