Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού

     

Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην χώρα μας με αποκορύφωμα το 2020 έλαβε διαστάσεις και έγινε κοινός τόπος σε διεθνές επίπεδο πως η Ελλάδα δέχτηκε και δέχεται πραγματική απειλή από αυτήν.

Η σθεναρή στάση της χώρας μας απέναντι στην προκλητικότητα της γείτονας, η ισχυροποίηση της παρουσίας μας  στο χώρο της Μέσης Ανατολής και στις χώρες του κόλπου με την παράλληλη υποχώρηση της Τουρκίας , η ισχυροποίηση δεσμών με Αίγυπτο και Ισραήλ αλλά και η ισχυρή στάση ΗΠΑ και Γαλλίας κατά της Τουρκίας ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην πολιτική της γείτονας.

Το καθεστώς Ερντογάν παρακμάζει, η άλλοτε <<πολυσχιδής>> εξωτερική πολιτική του είναι αλλοπρόσαλλη αντιφατική και επικίνδυνη. Η οικονομία της χώρας παραπαίει και καταστρατηγούνται βασικοί άξονες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο άλλοτε ισχυρός σουλτάνος βρίσκεται σε αδιέξοδα και αναγκάζεται πλέον με πεσμένα φτερά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η αρχή έγινε με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη, Δένδια με Τσαβούσογλου που αν και προσήλθε λέγοντας πως έρχεται με ειλικρινή διάθεση και με προτάσεις που θα δώσουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα, δεν παρέλειψε στην ιδιωτική του επίσκεψη στην Θράκη να προκαλέσει μιλώντας για τουρκική μειονότητα και θα συνεχιστεί με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στα πλαίσια της προσεχούς συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οφείλουμε λοιπόν σήμερα ως κράτος να αξιοποιήσουμε το αρνητικό κλίμα για την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις μας προς όφελος της χώρας μας αλλά και της πολύπαθους Κύπρου μας με συγκροτημένες απόψεις, πάντα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, χωρίς να ξεχνάμε ότι η γείτονα χώρα σύρεται εκ των καταστάσεων σε συζητήσεις και δεν προσέρχεται γιατί ειλικρινά αναγνωρίζει τα λάθη της.

 

 

(*) Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών

Διαβάστε επίσης