Νεογέννητο: Πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε μπάνιο

Το μπανάκι του μωρού σας μπορεί να είναι μία από τις πιο ευχάριστες στιγμές μέσα στην ημέρα σας. Περιποιείστε το μικρό σας, του μιλάτε, αλληλεπιδράτε και παράλληλα θαυμάζετε το πόσο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα νεογέννητα δεν πρέπει να κάνουν καθημερινά μπάνιο, καθώς η υπερβολικά συχνή έκθεση στο νερό και την υγρασία, μπορεί να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Βέβαια, και το να μην πλένετε το μικρό σας αρκετά συχνά μπορεί επίσης να επιδεινώσει το έκζεμα και να οδηγήσει σε άλλες λοιμώξεις. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία.

Πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε μπάνιο

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να κάνετε μπάνιο το μωρό τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι να γίνει ενός έτους. Καθώς το μωρό μεγαλώνει μπορεί να βρωμίζεται περισσότερο και έτσι να χρειάζεται συχνότερα μπάνιο. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, αυτός ο κανόνας είναι επαρκής δεδομένου ότι η περιοχή της πάνας καθαρίζεται σωστά μετά από κάθε αλλαγή.

Πώς να το καθαρίζετε σε καθημερινή βάση

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καλά την περιοχή της πάνας, ειδικά μετά από τα κόπρανα, εστιάζοντας και ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος. Επίσης, μην αποφεύγετε τη χρήση ειδικής λοσιόν για την αλλαγή πάνας. Η καθημερινή εφαρμογή της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εκζέματος, επομένως καλό είναι να την εντάξετε στη ρουτίνα φροντίδας του μωρού σας. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα μωρά που έχουν ήδη δείξει σημάδια εκζέματος ή έχουν αδέλφια ή γονείς με έκζεμα.

imommy.gr

Διαβάστε επίσης