Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σε όλες τις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του φονικού ιού διαφοροποίησαν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα των πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που διαμορφώθηκε και στην πατρίδα μας με τα συνεχόμενα απαγορευτικά πολλών δραστηριοτήτων, προκειμένου να σταθεί όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας και να κερδηθεί η μάχη με τον απειλητικό ιό, είχε ως συνέπεια την τροποποίηση της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων.
Η παιδεία και τα σχολεία μας δέχτηκαν πρωτοφανή καταιγίδα, εφόσον τέτοια πολύμηνη αποχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία δεν έχει υπάρξει ποτέ στην πατρίδα μας. Η διακοπή της κανονικής λειτουργίας των σχολείων δημιούργησε μια εξαιρετικά πρωτόγνωρη συνθήκη για τη μάθηση των παιδιών μας.
Η εφαρμοζόμενη τηλεκπαίδευση λειτούργησε ως σανίδα σωτηρίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παρά τα αρχικά προβλήματα και τις εγγενείς αδυναμίες εφαρμογής της, η ψυχή και η δύναμη των εκπαιδευτικών μεγιστοποίησε τα οφέλη λειτουργίας της. Παράλληλα, δικαιώθηκε η τόλμη της πολιτείας να σχεδιάσει και να δοκιμάσει σε αχαρτογράφητα νερά.
Μια ακόμη αφετηρία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων αυτή τη χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή τη φορά με πρόσθετα όπλα, των ήδη περιοριστικών μέτρων στα σχολεία, τους ολοένα και περισσότερους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών και τους αυτοδιαγνωστικούς προληπτικούς ελέγχους εκπαιδευτικών και μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί ήδη εμβολιάζονται με γοργούς ρυθμούς και αρκετοί έχουν προγραμματίσει για το προσεχές διάστημα τους εμβολιασμούς τους. Επιπλέον, αρκετοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, αξιοποιώντας το πρόγραμμα χρήσης των αδιάθετων εμβολίων για τους εκπαιδευτικούς, που αποδείχτηκε πολύτιμο. Με αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από εξακόσιοι εκπαιδευτικοί στο Νομό Αχαΐας.
Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος εκπαιδευτικών και μαθητών εμπεδώνουν ένα κλίμα ασφάλειας στην εκπαιδευτική κοινότητα, που είναι βασικό αίτημα του Κλάδου των εκπαιδευτικών για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων.
Σταδιακά η θωράκιση του εκπαιδευτικού κλάδου και ο προληπτικός έλεγχος των μαθητών μέσω των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων αναμένεται να συμβάλουν στην προσπάθεια επαναφοράς σε συνθήκες κανονικής και ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων και στην ομαλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τα παιδικά χαμόγελα στις σχολικές αίθουσες και αυλές, η ζωντάνια που απέκτησαν οι σχολικοί χώροι και η επαναφορά σε συνθήκες σχολικής κανονικότητας τονώνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία μας. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα μας θυμίζουν συνεχώς την απειλή του ιού, που διαρκώς παραμονεύει.
Ελπίδα όλων μας είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς να αποβεί ωφέλιμο και ελπιδοφόρο για τους μικρούς μαθητές, που υπέστησαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία από τις παρενέργειες της πανδημίας.
Η βελτίωση της ψυχικής υγείας τους και η σταδιακή κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, που δημιουργήθηκαν, αποτελούν στοιχεία πρώτης προτεραιότητας, που πλαισιώνουν την προσδοκία μετάβασης σε πλήρη κανονικότητα από το ερχόμενο φθινόπωρο .
*Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας