Τσίπρας: «Όταν ο λαός το ορίσει, ελπίζω σύντομα, θα είμαστε έτοιμοι»

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρή οικονομία και μείωση ανισοτήτων  κατέθεσε χθες(17.05.2021) ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση που έκανε με αφορμή την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει το όνομα «Ελλάδα +», συζητήθηκε σε βάθος από τα στελέχη που πήραν μέρος στην συζήτηση μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Σταθάκη αλλά και παράγοντες φορέων.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα σχέδιο που «αφορά το 99% της ελληνικής κοινωνίας, καθώς  δεν χωράνε αποκλεισμοί. «Χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων. Του κόσμου της αγοράς, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων της αυτοδιοίκησης. Τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε εντός και εκτός της χώρας, πρέπει να συγκλίνουν για μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. Και όταν ο λαός μας το ορίσει, ελπίζω σύντομα, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας με νούμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο περίπου 32 δισ. Τα 19 σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα σε δάνεια. Σε αυτά θα προστεθούν και τα 40 δισ. των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2021-2027. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα πάνε αυτά τα λεφτά; Θα στηρίξουν, με ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τη κοινωνική συνοχή και μια διατηρήσιμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη; Ή θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τα κέρδη λίγων, ημετέρων και ισχυρών;» αναρωτήθηκε δημοσίως.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο λέγοντας πως «η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. Και με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους. Που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Για αυτό άλλωστε και δε συζήτησε με κανέναν για ένα σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ τη Συνταγματική της θητεία.Ούτε στη Βουλή με τα κόμματα, ούτε με τους φορείς, ούτε με την κοινωνία των πολιτών. Αλλά έτσι είναι. Αν το σχέδιο τους για την οικονομία είναι βγαλμένο από τη ναφθαλίνη του 1990, στα θέματα δημοκρατίας, βρίσκονται ακόμα πιο πολλές δεκαετίες πίσω. Ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή που εκτόξευσε τις ανισότητες, διέλυσε την εγχώρια παραγωγή και μας οδήγησε τελικά στα μνημόνια».

 Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τα κριτήρια που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση των κονδυλίων του ταμείου αναφερόμενος σε 5 σημεία:

Πρώτο κριτήριο, η Διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία. «Στόχος μας η αύξηση της απασχόλησης με σταθερές δουλειές και η ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ στην παραγωγική διαδικασία.»
Δεύτερο κριτήριο, η Αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού.  “Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω” και για το λόγο αυτό, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς που έχουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.»
Τρίτο κριτήριο, η Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας. «Η σύνδεση δηλαδή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να κατευθυνθούν, όπως στο παρελθόν, σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές αλλά να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή.»
Τέταρτο κριτήριο, η Ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. « Γιατί  μόνο με ισχυρή ανάπτυξη της περιφέρειας μπορούμε να μειώσουμε τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.»
Πέμπτο κριτήριο, η Δυναμική μετασχηματισμού. «Προκρίνουμε δηλαδή έργα και μεταρρυθμίσεις που επιλύουν τους παγιωμένους “αναχρονισμούς” στη χωροταξία, το περιβάλλον, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».