Κριθαρότο θαλασσινών

Υλικά που θα χρειαστείς:

450γρ ανάμικτων θαλασσινών (εγώ χρησιμοποίησα έτοιμη συσκευασία με κατεψυγμένα από το σούπερ μάρκετ)
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
2 ξερά κρεμμύδια, (το 1 χαραγμένο σε σταυρό)
1200 ml νερό
6 κσ ελαιόλαδο συνολικά
250γρ κριθαράκι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κσ σάλτσα ντομάτας (σπιτική ή έτοιμη)
50 ml λευκό κρασί
αλάτι & πιπέρι
1κσ φρέσκο βούτυρο

 

Εκτέλεση της συνταγής

Ξεκινάς με το να φτιάξεις έναν ζωμό από τα θαλασσινά σου. Για να το κάνεις αυτό, βάζεις σε μια κατσαρόλα 3 κσ ελαιόλαδο, το χαραγμένο σε σταυρό κρεμμύδι, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και τα θαλασσινά σου. Προσθέτεις το νερό και βάζεις να βράσει. Από την ώρα που θα ξεκινήσει να κοχλάζει (σημείο βρασμού), αφήνεις για περίπου 8 λεπτά.

Αφού περάσουν τα 8 λεπτά, το “περνάς” από σίτα, έτσι ώστε να ξεχωρίσεις το υγρό που έφτιαξες από τα στερεά υλικά. Φροντίζεις όμως να παραμείνουν ζεστά και τα στερεά υλικά και ο ζωμός σου. Αφήνεις στην άκρη και τα δύο.

 

 

Στη συνέχεια, παίρνεις ένα βαθύ τηγάνι και το βάζεις στη φωτιά. Ρίχνεις τις άλλες 3 κσ ελαιόλαδο μέσα και αφήνεις να ζεσταθρί καλά. Κόβεις το άλλο σου κρεμμύδι σε μικρά καρέ και το σκόρδο ψιλοκομμένο (καλύτερα στον τρίφτη) και τα ρίχνεις στο τηγάνι να σωταριστούν. Σκοπός είναι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να βγάλουν μυρωδιές. Σβήνεις με το κρασί και περιμένεις να εξατμιστεί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνεις στο τηγάνι σου το κριθαράκι και ανακατεύεις ώστε να λαδωθεί καλά και αυτό. Προσθέτεις τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύεις. Έπειτα, αρχίζεις και ρίχνεις λίγο λίγο τον ζωμό στο τηγάνι σου και ανακατεύεις συνεχώς απαλά. Πριν ρίξεις κάθε δόση πρέπει το κριθαράκι σου να έχει απορροφήσει την προηγούμενη.

Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία μέχρι να δοκιμάσεις το κριθαρότο σου και να χει μαγειρευτεί σωστά (ανάλογα με τα γούστα σου πιο σκληρό ή πιο μαλακό). Αν τυχόν ο ζωμός σου τελειώσει πριν γίνει όπως το θες, βάλε λίγο βραστό νεράκι. Μόλις γίνει όπως το θες το κριθαρότο σου, προσθέτεις τα θαλασσινά που ‘χες αφήσει στην άκρη (χωρίς το χαραγμένο κρεμμύδι και τη δάφνη).

Ανακατεύεις καλά και ρίχνεις αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζεις. Λίγο πριν κατεβάσεις από τη φωτιά, προσθέτεις το φρέσκο βούτυο και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει μέσα στο κριθαρότο σου με θαλασσινά. Έτοιμο!

 

ediva.gr

Διαβάστε επίσης