Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στον Ερύμανθο

 

Η επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, οι δράσεις και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προληπτικά, καθώς και ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ερυμάνθου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής που προεδρεύει στο Σ.Τ.Ο., προχώρησε αρχικά σε απολογισμό της χειμερινής περιόδου, η οποία εξελίχθηκε ομαλά. Από την αρχή της συνεδρίασης επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για την Πολιτική προστασία αφού η σχετική χρηματοδότηση δεν επαρκεί να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου για αντιπλημμυρική θωράκιση, πυροπροστασία κ.ά. Επίσης, έγινε αναφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και αντίστοιχο εξοπλισμό για την ανεξάρτητη λειτουργία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μπαρής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ενεργειών και των δράσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων τα οποία αποτίμησε ως θετικά, ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνέβαλλαν και βοήθησαν στη θετική αυτή εξέλιξη (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Υπηρεσίες του Δήμου, Δασαρχείο, κλπ.), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην καλή συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δημοτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καθώς και με.

Στη συνέχεια επεσήμανε την αναγκαιότητα σχεδιασμού και λήψης μέτρων και δράσεων Πυροπροστασίας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού ξερών χόρτων στα πρανή των δρόμων, αλλά και σε δημοτικούς χώρους, ενώ έχει ξεκινήσει και η συντήρηση των οδών αρμοδιότητας του Δήμου, προκειμένου να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση των πυροσβεστικών και δημοτικών οχημάτων.

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, όπως τονίστηκε, καταλυτική κρίνεται η ανταπόκριση των δημοτών στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ορίζει την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων και αγροκτημάτων από βλάστηση και εύφλεκτα υλικά, όπως επίσης, και η ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.

Επίσης, ο κ. Μπαρής ανακοίνωσε πως ο Δήμος προχώρησε ήδη στην επικαιροποίηση των σημείων συγκέντρωσης, των σημείων υδροληψίας, καθώς και των στοιχείων εθελοντών, ιδιωτών, κλπ.

Τέλος, ανέφερε πως η δημοτική Αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πρόεδρους των Κοινοτήτων ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της πρόληψης και της προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Ζώης Μαρτζάκλης, ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Γεωργαντόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Λεωνίδας Γεωργαντόπουλος, ο προϊστάμενος της Π.Ε. Αχαΐας, Ιωάννης Μπάφας, από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Κατσαρός, ο εκπρόσωπος του ΚΕΤΧ, Ταγματάρχης, Παναγιώτης Σιάχος, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Χριστόπουλος, ο Διοικητής 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας, Αντιπύραρχος Αργύρης Φαλίδας, ο προϊστάμενος  Πυροσβεστικού Κλιμακίου  Χαλ/τσας, Επιπυραγός Παναγιώτης Μανωλόπουλος, ο εκπρόσωπος Δασονομείου Χαλ/τσας, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ερυμάνθου, Απόστολος Ζγολόμπης.

 

Μπισκότα με μήλο
17/11/2025 | 09:14

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση “ντελιβεράδων” – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Πάτρα: Περιπετειώδης σύλληψη 35χρονου για ενδοοικογενειακό επεισόδιο – Επιχείρησε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού

Σιωπηρή διαμαρτυρία και πορεία για τον 17χρονο Μάριο που βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου