Παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα στο ΠΓΝΠ

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού*

 

Σίγουρα ο πρωταγωνιστής των ημερών είναι η επιδημία Covid 19 αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα στο χώρο της υγείας στην περιοχή μας, που κάποια εκ των οποίων έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί και κάποια άλλα που οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Η επιδημία θα καταλαγιάσει και στόχος θα είναι πως θα έχουμε καλύτερες δομές υγείας με τον ανάλογο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και βεβαίως το αναγκαίο έμψυχο υλικό για την εύρυθμη λειτουργία τους. Επιχειρώντας μια «ακτινογραφία» στις ανάγκες που έχουν οι δημόσιες δομές υγείας και ξεκινώντας με το ΠΓΝΠ, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της Υγείας στην περιφέρειά μας, ως ιατρός του ΠΓΝΠ, θα σταθώ σε μερικά θέματα από τα πολλά που θεωρώ ότι έχουν προτεραιότητα:

1. Άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού όπου χρειάζεται.

2. Ενεργειακή αναβάθμιση ΠΓΝΠ. Ένα θέμα που συζητείται χρόνια και ήδη θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί.

3. Ανακαίνιση κτιρίου και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

4. Κτιριακές παρεμβάσεις όπως: α) Επέκταση καθ’ ύψος του κτιρίου των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. β) Επέκταση και βελτίωση του χώρου του ογκολογικού τμήματος προκειμένου οι ασθενείς να προσέρχονται σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.  γ) Κτιριακή αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).

5. Αγορά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας για χειρουργικές πράξεις τύπου ρομποτικής χειρουργικής (δεν νοείται Πανεπιστημιακό νοσοκομείο χωρίς ρομποτική) και ιατροτεχνικός εκσυγχρονισμός εργαστηρίων και ΤΕΠ.

Βεβαίως στις άμεσες προτεραιότητες έχουν θέση το ανθρώπινο δυναμικό και εδώ θα πρέπει να συγχαρώ τόσο το μόνιμο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό όσο και όλους εκείνους που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση έως τώρα της επιδημίας. Και αξίζει το Υπουργείο Υγείας να τους ανταμείψει με ένα έξτρα οικονομικό Bonus ως αναγνώριση των ατελείωτων ωρών εργασίας και το έντονο άγχος που βίωσαν όλο αυτό το διάστημα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο επικουρικό προσωπικό που οι συμβάσεις του θα πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όχι ως αντάλλαγμα της προσφοράς του αλλά γιατί με την παραμονή τους θα καλύψουν πάγιες ανάγκες.

Τέλος, πρέπει το Υπουργείο Υγείας να αποδεχθεί επιτέλους την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΙΝ.ΑΛ. για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πάγιο και δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, καθώς επίσης να προβεί και σε αναθεώρηση των μισθολογίων.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πρέπει να βρουν λύση αφού προηγηθεί εθνικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων

Διαβάστε επίσης