ΣΥΡΙΖΑ: Στα σχοινιά η κυβέρνηση για τις πατέντες των εμβολίων

 

Στριμωγμένη στην γωνία είναι η κυβέρνηση υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της τροπής που έχει πάρει σε διεθνές επίπεδο το θέμα της άρσης των πατεντών των εμβολίων μετά και την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης που τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα «σνόμπαρε και  χλεύαζε» το θέμα γιατί το είχε αναδείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι όσο και να προσπαθεί να δείξει αυτή την στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός είχε εμπλακεί με κάποιο τρόπο στο θέμα «η κοινή γνώμη θυμάται την  απαξιωτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Θυμίζουν μάλιστα ότι μέσα στη Βουλή ο πρωθυπουργός όταν κλήθηκε  να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μίλησε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Αναφερόμενοι στις κινήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα λένε ότι:

– Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

– Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου.

– Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.

– Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι  πριν από λίγες ημέρες οι 8 ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση της Αριστεράς για την άρση προστασίας των πατεντών.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζει δεικτικά ότι «μετά τον Μπάιντεν, η ΝΔ λέει ότι στηρίζει την άρση της πατέντας για τα εμβόλια. Τότε γιατί την καταψήφισαν όλοι οι ΕΒ της πριν λίγες ημέρες στο ΕΚ; Με τίνος εντολή; Υπάρχει έστω και μια φορά που την στήριξε ο Κ. Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής; Τα γεγονότα διαψεύδουν τα Fake news».

Παράλληλα, με ανάρτηση στο twitter, ο Π. Κόκκαλης αναρωτιέται εάν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ «αυτονομήθηκαν, άκουσαν τον Κ. Μητσοτάκη, ή απλά νοσταλγούν τον κ. Τραμπ; Αριστεία ως τελευταία οπισθοφυλακή του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη».

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης