Ντόρα Μπακογιάννη για Μαρίκα Μητσοτάκη: Δεν το έβαζες ποτέ κάτω! Πόσο μας λείπεις!

 

 

Με ένα συγκινητικό μήνυμα στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Ντόρα Μπακογιάννη τίμησε τη μνήμη της μητέρας της, Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 6 Μαϊου του 2012.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: «Ένα άλλο Πάσχα λίγο πριν την Πρωτομαγιά του ‘69 όταν ήσουν, σε κατ’ οίκον περιορισμό, μόνη με τέσσερα παιδιά. Μας έντυσες μας στόλισες για να στείλεις τη φωτογραφία στον πατέρα μας στην εξορία. Με το χαμόγελο για να μην στεναχωρηθεί και γιατί δεν το έβαζες ποτέ κάτω! Πόσο μας λείπεις!».

Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη:


Τραγική ειρωνεία το ό,τι η εκδημία της Μαρίκας Μητσοτάκη συμπίπτει με τα γενέθλια της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν μία γυναίκα με φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς, όπως κάθε δυναμική προσωπικότητα. Στάθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για σχεδόν 60 χρόνια, ανέθρεψε τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, πέντε δισέγγονα και συνέδεσε το όνομά της με ορισμένες σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930, φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής, έμαθε ξένες γλώσσες, παρακολούθησε μαθήματα χορού και κολύμβησης με τον αθλητισμό να στιγματίζει τελικά τη ζωή της για πάντα. Στο κολυμβητήριο ήταν που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο της πολιομυελίτιδας.

Τότε, ήταν μόλις το τρίτο περιστατικό στην Ελλάδα. Η ασθένεια έδρασε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να καταστρέψει τμήματα της σπονδυλικής της στήλης.

«Στα 13 μου η μαμά μου, μου έραβε μια φούστα καρό. Τη θυμάμαι σαν να είναι τώρα. Όμως από τη μια μεριά η φούστα έγερνε. Η μαμά μου θορυβήθηκε και πήγαμε στο γιατρό ο οποίος διέγνωσε μεγάλη σκολίωση λόγω της πολιομυελίτιδας.
Τα πράγματα ήταν σκούρα. Έτσι πήραμε την απόφαση να πάμε στην Αμερική όπου έμενε η αδερφή της μητέρας μου» διηγήθηκε στην τελευταία της μεγάλη συνέντευξη της ζωής της που παραχώρησε στο «Life&Style» και τον Δημήτρη Τάκη το 2008.

«Πήγα το πρωί να σηκωθώ από το κρεβάτι και έπεσα κάτω. Οι γονείς μου τρόμαξαν. Ήρθε ο γιατρός και όταν με εξέτασε τους είπε ότι αυτό το παιδί δε θα περπατήσει ποτέ. Εγώ δεν ήμουν μπροστά αλλά το άκουσα και δεν το ξέχασα ποτέ. Αυτόν το γιατρό τον βρήκα μετά από χρόνια και όταν με ρώτησε γιατί είμαι τόσο επιθετική μαζί του του είπα ότι “όταν ήμουν παιδί άκουσα αυτό που είπατε στους γονείς μου”», είχε πει.

Η ίδια σε συνέντευξή της  αποκάλυψε πως ένας θείος της κατάφερε να εξασφαλίσει βίζα μέσω του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, Θεόδωρου Ρούσβελτ. Άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος, είχε ευαισθησία για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και ο ίδιος είχε ασθενήσει από πολιομυελίτιδα.

Υποβλήθηκε στην πρώτη εγχείρηση και έμεινε στην απόλυτη ακινησία για έξι μήνες ενώ στα 17 της ταξίδεψε ξανά στις ΗΠΑ αποφασισμένη να υποβληθεί σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με μεγάλο ρίσκο. «Μου έλεγε ο γιατρός Λατζούνης “Μαρίκα θα μεγαλώσεις, θα ερωτευθείς και θα λες γιατί δεν την έκανα την εγχείρηση”. Αυτό ήταν που με έπεισε να την κάνω. Γιατί υπήρχε κίνδυνος να μείνω παράλυτη για όλη μου τη ζωή.
 Θυμάμαι όταν έφυγα από το νοσοκομείο περπάταγα στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης και δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου από την ταραχή. Όμως την απόφαση την πήρα εγώ και δεν είπα τίποτα στη μητέρα μου, που ήταν στην Αθήνα. Το ξέραμε μόνο εγώ και η θεία μου». Έπειτα από τις επεμβάσεις και μήνες στον γύψο, άρχισε να νιώθει πως η περιπέτεια υγείας ήταν πια παρελθόν.

Η επιστροφή στην Ελλάδα την βρήκε να απολαμβάνει, στα 18 της, το πρώτο πραγματικά χαρούμενο καλοκαίρι της εφηβείας της. «Τελείωσα το σχολείο και όταν άρχισαν οι διακοπές, πήρα μια μέρα μια φίλη μου και πήγαμε στη Βουλή, έτσι για να δούμε πώς ήταν. Στις πρώτες σειρές καθόταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο Κώστας τότε ήταν σχεδόν τριάντα ετών - και η αλήθεια είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, τον έβαλα στο μάτι!», έχει δηλώσει η ίδια.

Δύο χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για τον μοιραίο πρώτο χορό: «Ένα βράδυ, έβαλα ένα ωραίο φουστάνι και πήγα στο χορό που είχε διοργανώσει ο Ερυθρός Σταυρός, προς τιμήν της Νταίζης Μαυράκη, η οποία είχε εκλεγεί τότε σταρ Ελλάς - σπουδαίο γεγονός για την εποχή! Να τος λοιπόν μπροστά μου ο Κώστας! Εγώ στεκόμουν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της Επιτροπής του χορού. Πλησιάζει λοιπόν εκείνος, ψηλός, ωραίος και μου λέει: «"Θέλω, παρακαλώ, ουίσκι με πάγο". "Ένα ποτήρι;" ρωτάω εγώ. "Όχι", απαντά εκείνος, "δύο ποτήρια! Ένα για μένα κι ένα για σας"...»

Το επίμονο φλερτ του Κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφάσισε να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την να περάσει τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική. Ο νεαρός βουλευτής όμως την ακολούθησε. Και εκεί, σε ένα ρομαντικό ουγγαρέζικο μαγαζί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αρραβωνιάστηκαν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων!

Ο γάμος έγινε το 1953 και τα πρώτα χρόνια της συμβίωσης δεν ήταν καθόλου εύκολα για την αριστοκράτισσα Μαρίκα. Η ίδια έχει διηγηθεί τις εικόνες της από εκείνες τις πρώτες επισκέψεις στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, «ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό», όπου «φόρεσα φανελένια νυχτικιά που δεν είχα βάλει ποτέ στη ζωή μου. Όμως, ένα πράγμα που δεν άντεχα στο σπίτι της πεθεράς μου ήταν το φαγητό. Μια μέρα λοιπόν, με περίσσιο θράσος, της λέω: "Μητέρα, θέλω να σας πω κάτι: το φαΐ σας είναι απαίσιο". Κι εκείνη απάντησε "Περιπεράστε, μαντάμ!". Από τότε ανέλαβα σιγά σιγά να μαγειρεύω τα δικά μου φαγητά και άφηνα εκείνους να φτιάχνουν τα... νεροπίλαφα!»

Η μαγειρική έγινε μία από τις μεγάλες της αγάπες, όχι μόνο για την δημιουργία πάνω από τις ζεστές εστίες αλλά και για τις στιγμές της οικογένειας γύρω από το τραπέζι οι οποίες ομόρφαίνουν τη ζωή της. Μια ζωή που η ίδια διηγήθηκε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Συνταγές με... ιστορία», από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, μία μέρα πριν τα 81α γενέθλιά της.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του 1991 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα επισκέφτηκαν το σπίτι του Ελληνα πρωθυπουργού, καλοκαίρι, στα Χανιά. Η Μαρίκα Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει αστακό, πίτες και κολοκυθάκια γεμιστά αλλά μέχρι να τα σερβίρει πέρασε πολλές ώρες αμηχανίας.

«Οι φρουροί του άρχισαν να ανοίγουν τις κατσαρόλες και να δοκιμάζουν τα πάντα, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα δηλητηριαστεί ο πρόεδρος. Όλο το βράδυ, δε, είχαν βάλει έναν ειδικό σωματοφύλακα να φυλάει τα...ψυγεία!», διηγήθηκε η ίδια.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη τελικά έφυγε σαν σήμερα το 2012 μετά από μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας.

https://www.protothema.gr/

Διαβάστε επίσης