Παρέμβαση της παράταξης ΑΚΙ - ΔΗΚΙ για το νοσοκομείο του Πύργου

 

Παρέμβαση της παράταξης ΑΚΙ - ΔΗΚΙ για το νοσοκομείο του Πύργου: 

         Η υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής  του  Γενικού Νοσοκομείου του Πύργου που είναι ο βασικός πυλώνας υγείας στην περιοχής  της Ηλείας και η συνεπακόλουθη μετακίνηση γιατρών από τα  νοσοκομεία της Πάτρας ,και όχι μόνο, συνιστά  οπωσδήποτε μια αρνητική εξέλιξη. Το οξύμωρο, ο νομός Ηλείας με την πλούσια οικονομική , κοινωνική και πολιτική παράδοση στα δρώμενα της χώρας  να εμφανίζει  μεγάλα  προβλήματα στελέχωσης των Νοσοκομείων  σίγουρα αποτελεί αντικείμενο βαθύτερης έρευνας και προβληματισμού. Το γεγονός ότι οι προκηρύξεις  για θέσεις παθολόγων καθίσταται άγονες και ότι στη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχουν παθολόγοι για το Νοσοκομείου του Πύργου αποτελεί μια πραγματικότητα που επιτείνει τον παραπάνω προβληματισμό. Αυτονόητα  συνάγεται  το συμπέρασμα ότι  ο Πύργος δεν αποτελεί προορισμό για τους έλληνες γιατρούς. Επειδή δεν έχουμε ΄΄ιδία΄΄ αντίληψη  δεν θα προβούμε ούτε σε απόδοση   ούτε σε  καταμερισμό ευθυνών. Αυτό ανήκει στους γιατρούς και στην κοινωνία της Ηλείας. Άλλωστε τα προβλήματα  είναι διαχρονικά ανεξαρτήτως διοικήσεων και κυβερνήσεων. Κάθε χρόνο  γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές , ιδιαίτερα με την παθολογική κλινική. Τα Νοσοκομεία της Πάτρας καλούνται να καλύψουν κάθε φορά το κενό είτε ως μετακινήσεις γιατρών είτε ως  υποδοχή ασθενών από την Ηλεία. Σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι ένα :Η παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου του Πύργου δεν μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία της γιατί τότε θα κλείσει το Νοσοκομείο. Με γνώμονα αυτήν την παραδοχή  προτείνουμε τα εξής:

 

Οι θέσεις των τεσσάρων παθολόγων που είχαν προκηρυχθεί το Φεβρουάριο να επαναπροκηρυχθούν άμεσα ως θέσεις επιμελητών Α (Στην προκήρυξη του Φεβρουαρίου οι δύο θέσεις ήταν επιμελητών β ) Η προκήρυξη  να είναι μοναδική όχι μόνο στην 6 ΥΠΕ αλλά και σε όλη την επικράτεια . Η διαδικασία των κρίσεων να προχωρήσει κατά προτεραιότητα και τάχιστα
Το Νοσοκομείο του Πύργου να κηρυχθεί ως άγονο γ ζώνης προσβλέποντας στα προνόμια που απορρέουν από αυτό. Αφότου συμβεί αυτό να προκηρυχθούν θέσεις επικουρικών γιατρών
Να  δοθούν οικονομικά κίνητρα  στους γιατρούς .Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πύργου αλλά και ιδιώτες όπως το Λάτσειο ίδρυμα αλλά και οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μπορούν να συμβάλλουν( Η Ηλεία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και στην αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι δομές υγείας έχουν σημαντικό ρόλο). Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου μπορεί να συντονίσει μια τέτοια προσπάθεια.

 

       Το Νοσοκομείο του Πύργου δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει προβλήματα. Έχουμε τονίσει ότι η ΄΄δεξαμενή΄΄ γιατρών ειδικά για νοσοκομεία της περιφέρειας  και για παθολογικές ειδικότητες στερεύει.. Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ (οικονομικές απολαβές, ιατροκεντρικό σύστημα, διάρθρωση κλινικών, εξέλιξη γιατρών ,απουσία εκπαίδευσης, εφημεριακό καθεστώς, γιατροί δύο ταχυτήτων-πανεπιστημιακοί και ΕΣΥ κ.τ.λ) είναι μεγάλα και το καθιστούν μη ελκυστικό για τους νέους γιατρούς. Με το τέλος της πανδημίας χρειάζεται ΄΄γενναία΄΄ μεταρρύθμιση   που πρέπει να αγνοήσει κάθε ιδεοληψία και οπισθοδρομική απαίτηση ώστε το ΕΣΥ να χαράξει μια νέα πορεία .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ