Γαλλία: Συμμαχία Μακρόν-Ρεπουμπλικανών για τις περιφερειακές εκλογές του καλοκαιριού

Το κεντροδεξιό κόμμα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν έχει σχηματίσει συμμαχία με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (Les Republicains, LR) για τις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου στην περιοχή της νότιας Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, ανέφερε ο πρωθυπουργός την Κυριακή.

Έναν χρόνο αφότου το κόμμα της La Republique en Marche (LREM) του κ. Μακρόν ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές, η συμμαχία δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα ανανγωρίζει ότι είναι αντιφημοφιλές και αποδυναμωμένο για να κερδίσει περιφέρειες μόνο του.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε στο Le Journal du Dimanche ότι ο Ρενό Μισελιέ του LR είχε προτείνει τη συμμαχία, στην οποία το κόμμα του κ. Μακρόν είχε ανταποκριθεί «πολύ θετικά».

Ο κ. Μισελιέ  θα αντιμετωπίσει το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National (RN), το οποίο το 2015 συγκέντρωσε το 45% των ψήφων στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.

Ωστόσο, ορισμένοι συντηρητικοί είναι δυσαρεστημένοι με τη συμμαχία. Το κόμμα έχει αποδυναμωθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο επικεφαλής του κόμματος Les Republicains Κριστιάν Γιακόμπ δήλωσε στο Twitter την Κυριακή ότι το κόμμα του αποσύρει την υποστήριξή του για την υποψηφιότητα του κ.Μισελιέ, επικρίνοντας τον ίδιο και τον κ. Καστέξ για «πολιτικούς ελιγμούς».

Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 20 Ιουνίου, ενώ ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου.

naftemporiki.gr