Πάσχα με τον έναν γονιό

Το Πάσχα, όπως και τα Χριστούγεννα και τις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά των διαζευγμένων ζευγαριών περνούν ένα μέρος αυτών των ημερών με τον γονέα εκείνο με τον οποίο δεν ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι.

Το νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει πολλές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο. Μία εξ αυτών αφορά το τεκμήριο της επικοινωνίας, δίνοντας το δικαίωμα στον γονέα που δεν ζει με το παιδί να το βλέπει τουλάχιστον το 1/3 του συνολικού χρόνου.

Μπορεί η μετάβαση αυτή για ένα παιδί, ιδίως το χρόνο των διακοπών, να γίνει με τρόπο ευχάριστο;

«Eνα παιδί θέλει πάντα να ευχαριστεί τον γονιό, δίνει ένα είδος παράστασης και ένα πράγμα που θα θέλαμε να αποφύγουμε είναι να το επιβαρύνουμε με τύψεις να περάσει τον ίδιο χρόνο διακοπών με τον κάθε γονιό. Τα παιδιά θέλουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των γονιών τους και ίσως κάποιες φορές αναγκάζονται να παραβλέψουν τις δικές τους», επισημαίνει η Δώρα Φωτοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια – μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Συμβούλων και Ψυχοθεραπευτών .

Τι θα ήθελαν τα παιδιά;

Με βάση την εμπειρία της προσθέτει πως «ένας τρόπος που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να κάνουμε να αισθανθούν καλύτερα γι αυτή την περίοδο, είναι να τα ρωτήσουμε νωρίτερα από τις διακοπές τι θα ήθελαν εκείνα να κάνουν έτσι ώστε η μετάβαση να είναι ευκολότερη για αυτά».

Ενα άλλο ζήτημα που προκύπτει συχνά σε παιδιά χωρισμένων ζευγαριών είναι τα δώρα. Ως προς αυτό επισημαίνει δύο «σενάρια», με βάση τα οποία οι γονείς θα μπορούσαν να συνυπάρχουν στο μυαλό των παιδιών: Να έχουν συνεννοηθεί να πάρουν ένα δώρο στο παιδί μαζί ή να έχει δικαίωμα το παιδί να φέρει στο σπίτι το δώρο που του έχει πάρει ο κάθε γονιός ξεχωριστά.

Αναφερόμενη η κ. Φωτοπούλου στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια επισημαίνει ότι «ιδανικά, τα δικαστήρια θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψιν τους ξεχωριστά κάθε διαζύγιο. Κάθε γονέας θα έπρεπε να λαμβάνει αποφάσεις με βασικό γνώμονα το παιδί του και την ωριμότητά του. Δυστυχώς αυτό που συναντάμε στο θεραπευτικό δωμάτιο είναι ότι οι ίδιοι οι γονείς πολλές φορές παλεύουν ακόμη με τα δικά τους τα παιδικά τραύματα, μπερδεύουν τον εαυτό τους με το παιδί τους π.χ νομίζουν ότι θα «σώσουν το παιδί» αλλά στην ουσία θέλουν ακόμη να σώσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και χάνονται σε συγκρουσιακές σχέσεις, ανταγωνιστικές όπου πλέον το παιδί είναι μέρος ενός στοιχήματος».

imommy.gr

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε μεταφορέα με ΙΧ – Προσπάθησαν να εμβολίσουν την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν

Αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα – “Έφυγε” την ώρα που θήλαζε το μωρό της ΦΩΤΟ

Σοβαρό ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη – Αναρρώνει στο νοσοκομείο

Βαρύ πένθος για τον αιφνίδιο θάνατο της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα που μόλις είχε γεννήσει – Τα πιθανά αίτια, συγκλονίζει η μητέρα της

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθούν οι βραδινές εκδηλώσεις, κανονικά οι πρωινές

Αυτή είναι η αιτία θανάτου της 34χρονης από την Πάτρα δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό – Τι έδειξε η Ιατροδικαστική