Ταμείο Ανάκαμψης: Εμπρόθεσμη κατάθεση σχεδίων από 13 χώρες

Μέχρι σήμερα, 13 κράτη έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης. Πρώτη ήταν η Πορτογαλλία και ακολούθησε η Ελλάδα. Στη συνέχεια τα δικά τους σχέδια κατέθεσαν οι: Γερμανία, Γαλλία, Σλοβακία, Δανία, Ισπανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία και Σλοβενία.

Ωστόσο, εννέα μήνες αφότου συμφωνήθηκε η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF) ύψους 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία εξακολουθούν να υπάρχουν 10 χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το RRF ενώ 14 χώρες δεν έχουν υποβάλει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης τους στην ΕΕ.

Συνολικά 17 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει το RRF, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Αυστρία είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη διαδικασία. Εν τω μεταξύ, η προθεσμία για τις χώρες να υποβάλουν τα σχέδια αποκατάστασης στις Βρυξέλλες έληξε επισήμως χθές, στις 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζεεται ότι η διαδικασία είχε διακοπεί μέχρι την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία. Ωστόσο, στις 21 Απριλίου, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την επικύρωση του RRF, απορρίπτοντας την έκκληση έκτακτης ανάγκης κατά της έγκρισής του που υπέβαλε μια πρωτοβουλία πολιτών κοντά στην ακροδεξιά.

Πηγή ot.gr

Διαβάστε επίσης