ΠΟΥ: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας

Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη κατά της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι “ μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε”.

Η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων, εκτίμησε ο ΠΟΥ.

“ Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα”, προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Ο Κλούγκε υπενθύμισε ότι στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης “ τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες” για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται “ με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες”.

Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη. Θεωρείται “ στέλεχος ενδιαφέροντος” και όχι “ στέλεχος ανησυχίας”, όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη.

Σε όλη την περιοχή της Ευρώπης όπως την ορίζει ο ΠΟΥ, στην οποία περιλαμβάνονται και πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, ποσοστό 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του διεθνούς οργανισμού, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανθρώπων που νόσησαν από covid-19 στην ίδια περιοχή, 5,5%.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης