Τη δική του τοποθέτηση έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Κόντης (Δικαίωμα στην Πρόοδο - Απόστολος Κατσιφάρας) στο πρώτο θέμα της τελευταίας συνεδρίασης του Π.Σ, με θέμα: "Συζήτηση – διαμόρφωση θέσης για την μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση".
Ακολουθεί η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου:
Σήμερα, με την εισήγησή σας μας φέρατε για συζήτηση και διαμόρφωση θέσης δύο θέματα. Αυτό της μετεξέλιξης της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση και αυτό του εκλογικού συστήματος. Καίτοι τα δύο θέματα συνδέονται μεταξύ τους παρόλα αυτά αποτελούν δύο ξεχωριστά αυτόνομα κεφάλαια.
Η εισήγηση δεν είναι αντικειμενική , αποτυπώνει τις ιδεοληψίες σας, βρίθει ανακριβειών ενώ σε πολλά σημεία στερείται τεκμηρίωσης. Θα αναφέρω το πιο τρανταχτό σημείο, όπου λέτε: « η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα σύστημα ουδέτερο, το οποίο μπορεί να συμβιβαστεί με οποιοδήποτε πολίτευμα.» Η διατύπωση αυτή είναι απαράδεκτη και νομίζω πως πρέπει να εξαλειφθεί από την εισήγηση . Η τοπική αυτοδιοίκηση συμβιβάζεται μόνο με το δημοκρατικό πολίτευμα γιατί μόνο σε αυτό μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και ανεξάρτητα.
Ιστορικά από την Μεταπολίτευση και έπειτα ποτέ ο συντηρητικός πολιτικός χώρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έφερε μεταρρύθμιση που να ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί πιστεύει ότι αυτή αποτελεί βραχίωνα του κρατικού μηχανισμού και την θέλει εξαρτημένη στο πλαίσιο της ιδιοκτησιακής αντίληψης. Αυτή είναι και η πρόθεση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Φυσικά όλοι είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων στον 2ο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προχωρήστε το! Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πρόθεση με τον « Κλεισθένη 2» που θα έφερνε να ενισχύσει και του δυο βαθμούς Ο.Τ.Α. Δείγμα γραφής της ήταν ότι πρώτη φορά διορίστηκαν Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μη πολιτικά πρόσωπα.
Ωστόσο στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση δεν αναφέρεται πουθενά η περιφερειακή διακυβέρνηση. Καμία ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών παρά μόνο εστιάζει στον εκλογικό νόμο. Βεβαίως ο κ.Βορίδης με το συγκεκριμένο πολιτικό παρελθόν δεν θα μπορούσε να φέρει κάτι διαφορετικό . Έχει σκοπό να δημιουργήσει με τη σύμφωνη γνώμη σας ένα απολύτως συγκεντρωτικό σύστημα βασιζόμενο στην «ενός ανδρός αρχή», με ισχνή αντιπολίτευση, φίμωση της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο όνομα της δήθεν «κυβερνησιμότητας».
Επικαλείστε το Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Μάλλον τον διαβάζεται αλά καρτ. Ο ΕΧΤΑ είναι κατά του συγκεντρωτισμού, δεν αναφέρει πουθενά μονοπρόσωπα όργανα ( Περιφερειάρχης, Δήμαρχος) αλλά μιλάει μόνο για συμβούλια τα οποία σύμφωνα με το πνεύμα του πρέπει να εκλέγονται με αναλογικό σύστημα. Λέτε επίσης πως η απλή αναλογική αποδομεί την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλλον κάποιο λάθος κάνει η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγει τα συμβούλια της με αυτό το σύστημα. Παρόμοιο εκλογικό σύστημα με αυτό που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν έχει προηγούμενο.
Είναι θέση αρχής μας , ότι όλες οι ψήφοι πρέπει να μετρούν το ίδιο. Την ισοτιμία αυτή μόνο η απλή αναλογική της εξασφαλίζει. Το επιχείρημα για την κατάργηση της απλής αναλογικής και της καταστρατήγησης των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι η «κυβερνησιμότητα». Ας καταργήσουμε τότε και τις εκλογές και ας έρχεται ένα Υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλλει το είδος της κυβερνησιμότητας κάθε περιφέρειας. Ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν μια παράταξη θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της μόνη της ή μέσω συνεργασιών. Το 43% σε συνδυασμό με το δώρο των 3/5 των εδρών των Περιφερειακών Συμβουλίων αναιρεί την λαϊκή βούληση και στην πραγματικότητα το εκλογικό σύστημα επιβάλλει Περιφερειάρχη άσχετα με τον αν το πρόγραμμα του είναι αρεστό στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Το αντιδημοκρατικό πάζλ συμπληρώνεται από το όριο του 3% με στόχο να εξαφανίσει τιε μικρές εκλογικές φωνές οι οποίες σε βάθος χρόνου μπορούν να δικαιωθούν.
Το νομοσχέδιο δεν στέκεται στο ζητούμενο της βελτιωμένης λειτουργίας των Περιφερειών προς όφελος της κοινωνίας αλλά επιδιώκει την διαιώνιση των ημετέρων κομματικά περιφερειακών αρχών αγνοώντας κάθε προοπτική μετεξέλιξης και βελτίωσης του θεσμού. Πιστεύεται ότι θα τελεσφορίσει το εγχείρημα σας και θα σας εξασφαλίσει τα επιδιωκόμενα. Πλην όμως λογαριάζεται χωρίς τον ξενοδόχο!