Νέο τρένο στην Πάτρα

Του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Είχε ξεσηκώσει όλον τον κόσμο ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης για την υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο μέχρι τον παλαιό σταθμό του Αγίου Ανδρέα, με την δικαιολογία ότι τα χρήματα που θα ξοδευτούν, όσα και αν είναι, θα είναι της κοινότητας, και η υπογειοποίηση δεν θα χωρίζει την Πάτρα, Καστελλόκαμπο και Μποζαϊτικα σε δύο μέρη, ανατολικά και δυτικά.

Στην προσπάθεια επιβολής αυτής της πολιτικής, παρέσυρε και την ΕΡΓΟΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν παρουσίασε έγκαιρα μια ολοκληρωμένη μελέτη με το ανάλογο κόστος και τις πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου.

Με την ίδια λύση του κ. Κ. Πελετίδη τάχτηκαν προσωπικά και κομματικά παράγοντες με τις παραφυάδες τους. Απόρροια τούτου είναι ότι, μετεκλογικά των τελευταίων Δημοτικών εκλογών στις 16/10/2019, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτιζόμενο από τη Λαϊκή Συσπείρωση και όλες τιςΔημοτικές παρατάξεις,νεοσύστατες και παλαιότερες, συντάχθηκε ανεπιφύλακτα με την πρόταση του κ. Κ. Πελετίδη, για τη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την Πάτρα και συγκεκριμένα έως τον παλαιό σταθμό του Αγίου Ανδρέα.

Κατά τον κ. Κώστα Καραμανλή, Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, το κόστος του εν λόγω έργου κατ΄αυτόν τον τρόπο που πρότεινε η ΕΡΓΟΣΕ, θα ξεπερνούσε το 1 δις ευρώ και δεν θα ανταποκρίνετο στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές των Σιδηροδρομικών δικτύων που αρχίζουν και τερματίζουν σε διπλές γραμμές.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΔΙΠΛΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Με την νέα μελέτη διέλευσης του τρένου στην Πάτρα που προτείνεται από το ΥΠΟΜΕ θα γίνει ο μεγάλος διαγωνισμός μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Για την εκτέλεση του έργου του Σιδηροδρόμου, που θα ενώνει το Ρίο με το Νέο Λιμάνι της Πάτρας σε διπλή γραμμή, ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 514 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα περιλαμβάνει και την ανάπλαση όλου του τμήματος της επιφανείας του τρένου που θα υπογειοποιηθεί, δηλαδή 5,16 χιλιόμετρα που είναι και ιδιοκτησία του ΟΣΕ και είναι περίπου 70 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης και του τμήματος του παλαιού Σταθμού του Αγίου Διονυσίου.

Άλλωστε, αυτό το είχε δηλώσει και ο κ. Κ. Καραμανλής τον Φεβρουάριο 2020, όταν άρχιζε η διαδικασία έναρξης του διαγωνισμού από τον Δήμο Πατρέων, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας. Στην ουσία περιλαμβάνει και αυτό το τμήμα των 70 στρεμμάτων που θα αναπλάσει για την Πάτρα το Υπουργείο Υποδομών.

Η διαδρομή του τρένου διπλής γραμμής από το Ρίο έως το Νέο Λιμάνι της Πάτρας είναι μήκους 8 περίπου χιλιομέτρων, τα 5,16 από τα οποία θα είναι υπόγεια και θ΄αρχίζουν λίγο πριν την Κανελλοπούλου και θα τερματίζουν στο Νέο Λιμάνι, που θα είναι ο τερματικός Σταθμός.

Το τμήμα από Ρίο μέχρι Κανελλοπούλου, τριών περίπου χιλιομέτρων, δεν θα έχει ορατούς τους συρμούς του, λόγω σύγχρονης επιδομής που διαμορφώνεται με τα πανελς πλευρικά των γραμμών για την παντελή έλειψη κραδασμών και θορύβου.

Ειδικότερα η διαδρομή Ρίο – Νέο Λιμάνι, περιλαμβάνει 9 στάσεις. Δύο επίγειες στον Καστελλόκαμπο και Μποζαϊτικα και 7 υπόγειες, στην Κανελλοπούλου, Αγιά, Παναχαϊκή, Άγιο Διονύσιο, Τριών Συμμάχων, Άγιο Ανδρέα, Νέο Λιμάνι που θα είναι και τερματικός Σταθμός αντί αυτόν του Αγίου Διαονυσίου.

Η σύνδεση του Προαστιακού με την υφιστάμενη γραμμή προς Πύργο θα γίνεται στη στάση του Αγίου Ανδρέα. Καταργούνται όλες οι υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστανται από ανισόπεδες για οχήματα και πεζούς προβλέποντας και 10 πεζογέφυρες, για απόλυτη ασφάλεια.

ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΑ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα συνδέσει την Πάτρα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με τα Ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα. Τη χρηματοδότηση αυτού του έργου που δεν έχει προηγούμενο, την αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οφείλουμε γι΄αυτό κοιτώντας και σε videoπου εκθέτει το Tempo24, την παρουσίασή της διαδρομής του τρένου στη Πάτρα που παρουσιάζει δημόσια η ΕΡΓΟΣΕ, να αναθεωρήσουμε τις θέσεις που πήραμε στο πρόσφατο παρελθόν ως Δημοτικό Συμβούλιο και να επικεντρωθούμε στο τι μέλει γενέσθαι στο μέλλον για την εξέλιξη της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χάριν του νέου τρένου διπλής γραμμής για εμπορεύματα και ταξιδιώτες με τερματικό σταθμό το Νέο Λιμάνι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης