Γαλατόπιτα αλμυρή!

 

 

Όλος ο Μοριάς κάνει γαλατόπιτες με τα ανοιξιάτικα γάλατα. Συνήθως δίχως φύλλο, σχεδόν πάντα γλυκές.

Εδώ έχουμε τη μοναδική παραλλαγή που συναντήσαμε στο οδοιπορικό μας στην Πελοπόννησο, όπου η γαλατόπιτα είναι αλμυρή και χωρίς τυρί. Νοστιμιά τρυφερή, αναμνηστική, με τη γλύκα του γάλακτος και οικεία αίσθηση, λες και τρως μια αφράτη μπεσαμέλ με το πιρούνι. Η συνταγή είναι από τα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας, της Άννας και Βλασίας Τζίνη.

Υλικά

1 λίτρο πρόβειο γάλα, πλήρες (το βρίσκουμε σε γαλακτοπωλεία και παντοπωλεία. Στα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε πρόβειο, αλλά με μόλις 1,5 λιπαρά, όμως η συνταγή απαιτεί γάλα με όλα του τα λιπαρά – εναλλακτικά βάζουμε αγελαδινό, πλήρες)
4 αυγά, χτυπημένα
170 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, σκληρό, κοσκινισμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
130 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε το γάλα σε μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» στον πάτο του σκεύους. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το αλεύρι, σε δόσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να δέσει σε κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά. Τέλος ρίχνουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί την κρέμα, στρώνοντάς την ομοιόμορφα.

Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να στέκεται και τη σερβίρουμε ζεστή, κομμένη σε κομμάτια.

http://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης