Τηγανόψωμα

 

Τα φτιάχνουν σε όλη την Πελοπόννησο καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας. «Όσο είναι ακόμη ζεστά, τα περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Μπορούμε να τα σερβίρουμε επίσης και με ντόπια, πικάντικη φέτα για όσους δεν νηστεύουν», συμβουλεύει ο αρτοποιός Νίκος Μάζης.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 ml νερό + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί
20 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
15 γρ. αλάτι
200 ml ελαιόλαδο + άφθονο για τηγάνισμα

Διαδικασία

Ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά (ή το προζύμι), το αλάτι και τα 200 ml ελαιόλαδο στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ομοιογενή (αν η ζύμη δεν ενοποιείται και τρίβεται, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα νερό).

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε κομμάτια 60-80 γρ. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκους πάχους 0,5 εκ., που αραδιάζουμε σε πετσέτες ελαφρά αλευρωμένες για να μην κολλήσουν πάνω τους.

Σκεπάζουμε με άλλες πετσέτες και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσουν λίγο. Βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Με πιρούνι τρυπάμε τα δισκάκια ζύμης σε διάφορα σημεία, και από τις δύο πλευρές, και τα ρίχνουμε ανά δύο στο καυτό λάδι.

Τα τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε ζεστά.

http://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης