Ολυμπιακοί Αγώνες : Απαγορεύονται οι διαμαρτυρίες στο βάθρο

 

 

Οι αθλητές που θα ανεβαίνουν στο βάθρο για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την απονομή των μεταλλίων, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (23/7-8/8), δεν θα έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους για ο,τιδήποτε, σύμφωνα με σχετική σύσταση της Επιτροπής Αθλητών, όπως ανακοίνωσε σήμερα (22/4) η ΔΟΕ.

Αυτή η… οδηγία θα εφαρμοσθεί, τόσο στους αθλητικούς χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και θα ισχύει και για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου.

Οπως προέκυψε μετά από σχετική έρευνα, περισσότεροι από τα 2/3 των 3.547 αθλητών που συμμετείχαν, θεώρησαν ότι «δεν θα ήταν σκόπιμο να επιδείξουμε ή να εκφράσουμε την άποψή μας» στο βάθρο, σε ένα γήπεδο ή σε επίσημες τελετές, ανέφερε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αυτή η σύσταση, που υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, ακολουθεί εκκλήσεις για χαλάρωση του κανόνα Ν. 50 του Ολυμπιακού Χάρτη που απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική εκδήλωση ή προπαγάνδα» σε Ολυμπιακούς χώρους.

Δράσεις όπως αυτές των Αμερικανών αθλητών, Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ -οι οποίοι ύψωσαν τις γροθιές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968 προς υποστήριξη του κινήματος «Μαύρη Δύναμη»- θα μπορούσαν να τιμωρηθούν, ακόμη και αν οι κυρώσεις δεν έχουν διευκρινισθεί.

«Η πλειονότητα των συμμετεχόντων αθλητών, δεν πιστεύει ότι είναι σκόπιμο οι αθλητές να εκφράσουν προσωπικές απόψεις κατά την τελετή έναρξης, στο βάθρο ή σε αθλητικό πεδίο. Οι ερωτηθέντες, τείνουν να πιστεύουν ότι είναι σκόπιμο οι αθλητές να εκδηλώνουν ή να εκφράζουν τις απόψεις τους στα μέσα ενημέρωσης, σε συνεντεύξεις Τύπου και στις μικτές περιοχές», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αμερικανική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή (USOPC) είχε διαβεβαιώσει στα τέλη Μαρτίου ότι οι αθλητές που συμμετείχαν στους Αγώνες του Τόκιο θα ήταν ελεύθεροι να υψώσουν τις γροθιές τους ή να γονατίσουν κατά την διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της φυλετικής Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, η Κίνα, που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες στο Πεκίνο τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ, λόγω της καταπίεσης των Ουϊγούρων στην επαρχία της Σινγιάνγκ και του περιορισμού των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης