Κορονοϊός: Όπλο το νέο άνοιγμα των εμβολιασμών για περαιτέρω μείωση του δείκτη θετικότητας

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε, η πανδημία του κορονοϊού έχει αρχίσει να φρενάρει και ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει να έχει τάσεις υποχώρησης. Το άνοιγμα των εμβολιασμών και σε άλλες ηλικιακές ομάδες αναμένεται να βοηθήσει πολύ στην περαιτέρω μείωσή του. 

Η προσγείωσή του, πάντως, κάτω από το 4 είναι το ζητούμενο για τους ειδικούς προκειμένου η χώρα να γίνει πράσινη και να μπει στον δρόμο της αποκλιμάκωσης.

Το θετικό είναι πως για άλλη μια μέρα ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε οριακά κάτω από το 5. Μετά από 61.323 διαγνωστικά τεστ το τελευταίο 24ωρο ο δείκτης βρίσκεται στο 4,91 δείχνοντας έστω και αργά ότι έχει ξεκινήσει να μειώνεται. Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε ελεύθερη πτώση του δείκτη, όμως για να συμβεί αυτό απαιτείται ακόμα και άλλο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι όριο συναγερμού είναι το 4 με τη χώρα μας να είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό πάνω από αυτό.

Κάτι τέτοιο άλλωστε αποδεικνύεται και από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα. Το τελευταίο 24ωρο είχαμε 3.015 νέα κρούσματα, 86 νεκρούς και 831 συμπολίτες μας διασωληνομένους.

Οσον αφορά στις περιοχές που «βράζουν» η Αττική έχει την αρνητική πρωτιά με 1418 νέα κρούσματα, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 442, ενώ ανησυχία υπάρχει για την Λάρισα που έχει 101 νέες μολύνσεις.

Κικίλιας: Βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας 

 Ο αριθμός εισαγωγών σταθεροποιείται με μικρή τάση υποχώρησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία της Covid-19 και του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας είπε και για ακόμα 20 μέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αναφέρθηκε στους γιατρούς που έχουν επιστρατευθεί είπε ότι το σύστημα τους χρειάζεται. Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια είναι 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19  και 561 non covid ΜΕΘ.

Στάθηκε επίσης στα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών για την άρση κάποιων περιορισμών, όπως μεταξύ άλλων, υποχρεωτικό τεστ για τους ανθρώπους της εκκλησίας, ένα άτομο ανά 24 τμ. Επίσης αναφέρθηκε στους περιορισμούς κυκλοφορίας, αλλά και το πώς θα εορταστεί το Πάσχα, με εννέα άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε ανοιχτό χώρο.
Μίλησε επίσης για την σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά και έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιασμούς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Με τη δυνατότητα που υπάρχει λόγω αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε, δίνεται η δυνατότητα σε ηλικίες 30-39 ετών να εμβολιαστούν και η πλατφόρμα ανοίγει από την Μ. Τρίτη.

Επίσης εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβολιασμοί θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές καθώς επίσης θα διευρυνθεί και το ωράριο.

newsit.gr

Διαβάστε επίσης