Λοιμωξιολόγοι: Oι τελικές εισηγήσεις για εστίαση, σχολεία και πασχαλινό τραπέζι - Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού

Και επισήμως "φρένο" στα σχέδια για "Πάσχα στο χωριό"

Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου εισηγείται η επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση. 

 

Τόσο τα καφέ όσο και τα εστιατόρια θα ανοίξουν με πολύ αυστηρούς όρους. Με τραπεζάκια έξω, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα και μεγάλες αποστάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 10 Μαΐου ανοίγουν τα Νηπιαγωγεία τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Επίσης από τις 14 Μαΐου ανοίγουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

 

Τι εισηγούνται οι ειδικοί για το Πάσχα

Το Πάσχα θα είναι σαν το περσινό ίσως λίγο πιο χαλαρό. Οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται αλλά αλλάζουν τα ωράρια όσον αφορά έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να διευκολυνθούν οι πιστοί.

Για την Μεγάλη Εβδομάδα η επιτροπή εισηγείται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που είναι σήμερα. Από την Δευτέρα του Πάσχα εισηγούνται να αρχίσει στις 11. 

Για την Κυριακή του Πάσχα και το εορταστικό τραπέζι η επιτροπή εισηγείται να είναι έως 9 άτομα από 2 οικογένειες σε κλειστούς χώρους και έως 12 άτομα αν το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο. 

 

Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται εν αναμονή των τελικών εισηγήσεων των ειδικών, προκειμένου να αποτυπωθεί ο οδικός χάρτης για τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα και της περαιτέρω άρσης των μέτρων. Εφόσον η Επιτροπή καταλήξει στην τελική εισήγησή της προς την κυβέρνηση, οι ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα από το κυβερνητικό επιτελείο.

Αυτό που θεωρείται οριστικό είναι η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων το Πάσχα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τη συγκεκριμένη κίνηση η κυβέρνηση στοχεύει από τη μία να τεθεί εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο διασποράς της πανδημίας στην κοινότητα, και από την άλλη να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις έτσι ώστε μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε στη σταδιακή επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, με ορόσημο τη 14η Μαΐου οπότε και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, "όπλα" σε αυτή τη μετάβαση θα είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εμβολιασμών στην κοινότητα, τα self test και οι καιρικές συνθήκες που σταδιακά θα βελτιώνονται.

 

Με πληροφορίες από enikos newsit

Διαβάστε επίσης