Λ. Αυγενάκης: Συστηματική η αναζωογόνηση των παραμελημένων για χρόνια αθλητικών εγκαταστάσεων

 

 

 

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, σε άριστη συνεργασία με τη διοίκηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης, εξελίσσει έναν συνεχή προγραμματισμό αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των παραμελημένων για πολλά χρόνια εγκαταστάσεων, που εξυπηρετούν τους δεκάδες χιλιάδες αθλούμενους στην συμπρωτεύουσα.

 

«Η πολιτική και η φιλοσοφία μας, από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, είναι ότι η ανάπτυξη, πέραν των άλλων αναγκαίων δράσεων και πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση στο αθλητικό μας οικοδόμημα, εξαρτάται από την ύπαρξη ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους είναι μονόδρομος επένδυσης για τη νέα γενιά, για το καλύτερο αθλητικό περιβάλλον μας» τονίζει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και συμπληρώνει:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο, Τριαντάφυλλο Πέτρογλου, όλα τα μέλη της διοίκησης και τους εργαζομένους στα ΕΑΚΘ για την αφοσίωσή και την προσφορά τους στην αθλητική οικογένεια και στην τοπική κοινωνία. Εργάζονται νυχθημερόν για να υλοποιηθεί συστηματικά η πληθώρα των έργων και των παρεμβάσεων, ώστε οι αθλητικές υποδομές να λειτουργούν όπως αρμόζει, επιτέλους, στην αθλητική μας ιστορία και σε όσους τις χρησιμοποιούν».

 

Η έως τώρα αναζωογόνηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΘ περιλαμβάνει, επιγραμματικά, τα εξής:       

 

Εθνικό Κολυμβητήριο

Δύο νέοι λέβητες 1,5 εκατ. θερμίδων έκαστος για τη θέρμανση των κολυμβητικών δεξαμενών
Στεγανοποίηση βατήρα εξωτερικών καταδύσεων και άρση επικινδυνότητάς του
Αποξήλωση μέρους της ψευδοροφής των αποδυτηρίων γυναικών, επισκευή τμημάτων οροφής με σκυρόδεμα
αποκατάσταση περιμετρικού τοίχου της εισόδου των αποδυτηρίων και στεγανοποίηση του κλιμακοστασίου
Απολύμανση και καθαρισμός εξωτερικής και εσωτερικής κολυμβητικής δεξαμενής, αλλαγή σχάρας πυθμένα και παλαιών επικίνδυνων φωτιστικών στην εσωτερική δεξαμενή
αλλαγή μεμβράνης pvc στεγανοποίησης στη μικρή πισίνα εκμάθησης, καινούριοι εναλλάκτες, νέες σχάρες περιμετρικά των κολυμβητικών δεξαμενών, inox χειρολαβές στις σκάλες για προστασία κατά την άνοδο και κάθοδο αθλουμένων στο ολισθηρό δάπεδο.

 

Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο

Εγκρίθηκε από Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ενεργειακή αναβάθμισή του, προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ
Αναδείχθηκε ανάδοχος για την ανακατασκευή των εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ και την τοποθέτηση μηχανημάτων εκγύμνασης στον περιβάλλοντα χώρο, βάσει Προγραμματικής Σύμβασης ΕΑΚΘ – Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας
Τοποθέτηση καινούριου ηλεκτρονικού πίνακα αποτελεσμάτων (Led 12τ.μ.)
Απολύμανση και καθαρισμός της εξωτερικής και tvn εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών
Αποξήλωση και κοπή χόρτων σε όλο το παραλιακό μέτωπο, επιδιόρθωση  περίφραξης της εγκατάστασης.

 

Κλειστό Κολυμβητήριο και Γυμναστήριο Νεάπολης

Εγκρίθηκε από Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ
Επισκευή πυθμένα κολυμβητικής δεξαμενής
Αντικατάσταση σκουριασμένων και επικίνδυνων μεταλλικών σωληνώσεων με σωληνώσεις PVC υψηλής αντοχής
Ανακαίνιση κερκίδων

 

Αλεξάνδρειο Μέλαθρο

Επισκευή των τριών κεντρικών μονάδων ψύξης (λειτουργούσε μόνο η μία)
Αναβάθμιση Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων (BMS) έπειτα από 17 χρόνια
Αντικατάσταση αυτόματων σερβοδιακοπτών υψηλής τάσης εναλλαγής παροχής ρεύματος από το δίκτυο στο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (γεννήτρια)
 Επισκευή και αλλαγή κουφωμάτων όλων των εισόδων και των θυρών φιλάθλων

 

Μίκρα

Εγκρίθηκε από Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 1,95 εκατ. ευρώ
Στεγανοποίηση της οροφής στην αίθουσα Γυμναστικής «Ι. Μελισσανίδης» (Μίκρα 1)
Επιδιόρθωση οροφής «Μίκρα 3» (χάντμπολ)
Πλήρης εκσυγχρονισμός του γηπέδου 5Χ5 με εγκιβωτισμό, χαλαζιακή άμμο ως επίστρωση, καινούργιο συνθετικό χλοοτάπητα και ανακατασκευή κερκίδων και περιβάλλοντα χώρου
Απολύμανση όλων των  συστημάτων αερισμού - κλιματισμού, με τη μέθοδο της οζονοποίησης
Εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού των περιβαλλόντων χώρων των εγκαταστάσεων

 

Σταυρούπολη

Ολοκληρώνονται οι εργασίες για εγκατάσταση θέρμανσης και σύνδεσης με δίκτυο φυσικού αερίου στο κλειστό Γυμναστήριο (λέβητας φυσικού αερίου, κατασκευή δικτύου αεραγωγών, εγκατάσταση κεντρικής κλιματιστικής μονάδας)
Εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά η Μελέτη κατασκευής διαδρομών στίβου στο Στάδιο, προϋπολογισμού 928.000€

 

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της φιλικότερης προς το περιβάλλον ενεργειακής πολιτικής, αντικαταστάθηκαν με λάμπες led όλοι οι κατεστραμμένοι, παλαιοί και ενεργοβόροι λαμπτήρες από τα αποδυτήρια των εγκαταστάσεων Νεάπολης, Εθνικού Κολυμβητηρίου, Μίκρας 1 (Γυμναστική), Μίκρας 3 (χάντμπολ) και στα Γυμναστήρια του Αλεξάνδρειου Μελάθρου.

 

Παράλληλα, στα 14 υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ σε Μίκρα, Ποσειδώνιο, Σταυρούπολη και Νεάπολη πραγματοποιήθηκε έλεγχος στατικότητας και αντοχής των μπασκετών για την πιστοποίηση της ασφάλεια των αθλουμένων.

 

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση Μελετών για περαιτέρω έργα και παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις των ΕΑΚΘ.