Self test: Χρήσιμο εργαλείο, αλλά χρειάζεται προσοχή

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ (*)

 

Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα ταχθεί εναντίον της χρήσεως τους επικαλούμενη μεταξύ άλλων πως η λήψη απαιτεί εμπειρία και ιατρική γνώση καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν την διαχείρισή τους ως απόβλητα.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα test μπήκαν στην καθημερινότητά μας και πρέπει να τα δούμε ως ένα επιπλέον εργαλείο, ένα πρόσθετο όπλο στον αγώνα διαχείρισης της πανδημίας αρκεί η λήψη να πραγματοποιείται σωστά, να γνωρίζουν οι πολίτες τα όρια της αξιοπιστίας του και να γίνεται σωστή διαχείριση των αποτελεσμάτων και των αποβλήτων.   

Α.     Αξιοπιστία

Ένα θετικό αποτέλεσμα σε συμπτωματικό άτομο είναι ικανοποιητικά αξιόπιστο  αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό test.

Ένα πιθανό θετικό test σε ασυμπτωματικό άτομο πρέπει υποχρεωτικά να οδηγήσει σε επανέλεγχο με μοριακό test προς αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας και καραντίνας.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα πιθανόν να είναι αληθές αλλά δεν αποκλείεται να είναι ψευδές για λόγους όπως:

-πλημμελής λήψη υλικού

-χαμηλό ιικό φορτίο σε ασυμπτωματικό άτομο σε συνδυασμό με την χαμηλή ευαισθησία του test. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε εφησυχασμό, χαλάρωση μέτρων και διασπορά στην κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χαμηλής αποτελεσματικότητος αποτελεί το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τον πραγματοποιηθέντα αριθμό test. Το ποσοστό κρουσμάτων στα πρώτα 95.000 test έδειξε ποσοστό προσβολής 0,27% όταν τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων test σε ιατρικά εργαστήρια και ΕΟΔΥ δίνουν αντίστοιχο ποσοστό 5,8 έως 6,1% (με αριθμό εξέτασης 60-70.000).

Β.   Διαχείριση test 

Κάτι πολύ σημαντικό που πιθανόν δεν έχει αξιολογηθεί ανάλογα είναι το ενδεχόμενο κάποιοι χωρίς να κάνουν το test να προβαίνουν σε εκτύπωση βεβαίωσης με αρνητικό αποτέλεσμα. Υπάρχει πρακτικά ένα κενό στον ελεγκτικό μηχανισμό και όλα επαφίονται στην υπεύθυνη ή μη στάση του καθενός.

Ενημερώνουν όλοι οι πολίτες τον ΕΟΔΥ; Έχει γίνει αντιπαραβολή των έως τώρα δοθέντων test με τις ανάλογες αναφορές στον ΕΟΔΥ;

Αυτά τα ερωτήματα δεν θα ετίθεντο προφανώς εάν τα test διενεργούντο σε εγκεκριμένα εργαστήρια αναφοράς στον ΕΟΔΥ, στις δημόσιες δομές υγείας και στα κλιμάκια ΕΟΔΥ.

Γ.     Διαχείριση αποβλήτων

Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για τον τρόπο διαχείρισης του χρησιμοποιηθέντος test.

Δεν πετάμε τα υλικά των test στους κάδους απορριμμάτων ελεύθερα. Το υλικό των test μαζί με γάντια, αντισηπτικά μαντιλάκια κ.α. τοποθετούνται σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείτε σε δεύτερη σακούλα επίσης καλά κλεισμένη και στην συνέχεια πετάγεται στον κάδο των κοινών απορριμμάτων και όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Γάντια και μάσκες που χρησιμοποιούμε καθημερινά επίσης πρέπει να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων με την ίδια διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την διασπορά του ιού και ταυτόχρονα προστατεύουμε και τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας στους οποίους πρέπει να διατίθενται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες, τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο κάδων και οχημάτων μεταφοράς απορριμμάτων).

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, παράταξη «Πρωτεύουσα Ξανά»


   

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ