Κολοκοτρωναίικες καρικατούρες

του Παντελή Μπουκάλα

 

Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει το Διαδίκτυο. Ενας αχανής χώρος στη διάθεση δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλοι θα το χρησιμοποιήσουν σαν άμβωνα για το θρησκευτικό τους κήρυγμα, άλλοι σαν εξώστη πολιτικής συγκέντρωσης και άλλοι σαν ψυχαναλυτικό καναπέ ή επαναστατικό μετερίζι. Με τη φαντασίωσή του ο καθείς. Και ουδείς μπορεί ούτε να την εμποδίσει ούτε να την απαγορεύσει.

Πιθανόν η ισχυρότερη φαντασίωση πείθει τους ομήρους της ότι αρκεί το Ιντερνετ, ένας λογαριασμός σε κάποια πλατφόρμα, ανώνυμος ή ψευδώνυμος κατά προτίμηση, για να διασπαρεί το μήνυμα της εξέγερσης και να καρπίσει πάραυτα. Ορισμένες εξεγέρσεις είχαν όντως διαδικτυακές τις πρώτες τους ρίζες, και αυτό ευνοεί την άνθηση των ψευδαισθήσεων: «Αφού έγινε, μπορεί να ξαναγίνει». Και ιδού το νέο εγερτήριο σάλπισμα, με τον τίτλο «Γονείς, ενωθείτε, κινδυνεύουν τα παιδιά μας» και με νομικοφανείς οδηγίες προς ναυτιλλομένους. 

Και όλα αυτά σε 7+4 βήματα, με μια ντουζίνα ορθογραφικά λάθη («σιγά τα ωά, κι ο Κολοκοτρώνης ανορθόγραφος ήταν» θα πουν όσοι  είναι σίγουροι ότι ο καπετάν Θοδωράκης ξαναγεννήθηκε μέσα τους, φορώντας μάλιστα την περικεφαλαία του, όπως η Αθηνά στην κεφαλή του Δία) και με άφθονα ψέματα: «Σκοπός τους είναι να αρπάξουν τα παιδιά μας σε δομές. Προχθές ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς πως 1 στους 3 μαθητές θα διασωληνώνεται στη ΜΕΘ!!! Δηλαδή πώς το γνωρίζει αυτό; Τα self test κάτι κρύβουν… Αφήστε τους καναπέδες και τα like. Δεν φτάνουν πλέον. Ενεργοποιηθείτε!!!». Κάθε θαυμαστικό και μια μπαταριά στην καρδιά του «συστήματος», στο οποίο ηγεμονεύουν οι πολυάριθμες ενσαρκώσεις του Βελζεβούλη, μασόνοι, σιωνιστές, ιλουμιναταίοι, Οστρογότθοι, Σαρακηνοί και Κατελάνοι, λεγεώνες λεγεώνων.

Υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να πιστέψουν ψεύδη εξόφθαλμα και βλακώδη; Μα τον Αρτέμιο Σώρρα, μα το Νερό του Καματερού και μα τις Αγιορείτικες Κεραλοιφές, υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Οπως πάντα θα υπάρχουν και Λουκιανοί, πολύ λιγότεροι είν’ η αλήθεια, για να χλευάζουν όχι τα διαβουκολούμενα πρόβατα του Θεού αλλά τους επιχειρηματίες της διαβουκόλησης. Αυτοί είναι άλλωστε το πρόβλημα. Οι επιτήδειοι. Οι «ξύπνιοι». Οσοι κερδοσκοπούν –οικονομικά, πολιτικάντικα, ιδεολογικά– πουλώντας τα πάντα: λείψανα αγίων, κομματάκια του Σταυρού, δόντια του Βούδα, πετραδάκια από το τείχος του Βερολίνου ή από το Τείχος των Δακρύων, Μέσηδες και Ρονάλντους, μάσκες με την αυθεντική υπογραφή του Ζορό, του Γκάι Φοκς ή του Αισχύλου.

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης