Η αρχή του τέλους, με ασφαλή δρόμο προς την ελευθερία

Της Κατερίνας Σολωμού (*)

 

Κάνοντας μία βόλτα στις παραλίες του Ρίου, των Βραχνεϊκων, του Αιγίου αλλά και στον υπόλοιπο αστικό ιστό, βλέπουμε δειλά-δειλά κάποιες ανακαινίσεις καταστημάτων, καφετέριες και εστιατόρια να διευθετούν τους εξωτερικούς τους χώρους, έχοντας προμηθευτεί και θερμαντικά σώματα,με την ελπίδαότι λίγο μετά το Πάσχα, έστω και με περιορισμούς, οι χώροι εστίασης και αναψυχής θα επαναλειτουργήσουν.

Παρότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δε λέει να κοπάσει, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα αλλάξει και κάποια ομαλότητα θα επιστρέψει ,σε μια χώρα που οι κάτοικοι της λαχταρούν τις χαμένες ελευθερίες τους.

Η διάθεση δε πολύ περισσοτέρων εμβολίων τους μήνες που έρχονται προσθέτει πολιτικές και οικονομικές πιέσεις για άρση των περιορισμών, ειδικά από την σημερινή κυβέρνηση.

Η μέχρι τώρα εμπειρία της πανδημίας έχει διδάξει, ότι η συνέπεια που δείχνει η κυβέρνηση, ως προς το άνοιγμα η κλείσιμο κλάδων της αγοράς είναι το λιγότερο ερασιτεχνική. Η αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά είναι πολύ αισιόδοξη και εύθραυστη.

Το μεγάλο στοίχημα είναι στο πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό των εμβολιασθέντων προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει μια πολύ ισχυρή και διαφανή καμπάνια ενημέρωσηςγια την αναγκαιότητα του εμβολιασμού,να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι τα εμβόλια είναι ασφαλήκαι αποτελεσματικά,και μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

Μετά την άρση των περιορισμών, ένα τρίτο κύμα Covid-19 πιθανό να εμφανιστεί και θα αφορά κυρίως  τρεις κατηγορίες ατόμων, τους κάτω των 18 ετών, ομάδα μη επιλέξιμη για εμβολιασμό στην παρούσα χρονική στιγμή, άτομα που πιθανώς θα νοσήσουν παρότι έχουν εμβολιασθεί, και τους αρνητές του εμβολιασμού. Πρέπει λοιπόν να γίνει σχεδιασμός για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, αυστηρή τήρηση των μέτρων για εμβολιασθέντες και μη εμβολιασθέντες και προσπάθεια πειστικής ενημέρωσης προς την πλευρά των αρνητών, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η αγορά θα πρέπει να ανοίγει σταδιακά και με συγκεκριμένους κανόνες, γιατί η απόλυτη χαλάρωσηστην παρούσα χρονική στιγμή πολλαπλασιάζει τονκίνδυνο νέας έξαρσης. Όσον δε αφορά τον τουρισμό και εκεί θα πρέπει να ισχύσουν κανόνες προς αποφυγή  πιθανήςεισόδου στη χώρα νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

Ο δρόμος προς την ελευθερία είναι σίγουρα μονόδρομος, δυστυχώς όμως θα πρέπει να έχει και στάσεις, εφόσον χρειάζονται, προκειμένου να είναι όσο γίνεται ασφαλής.

 

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, παράταξη «Πρωτεύουσα Ξανά»

 

Διαβάστε επίσης