Dark mode στο κινητό: Είναι πράγματι καλύτερο για ματιά σας;

Η προεπιλεγμένη ρύθμιση στα smartphones περιλαμβάνει την εμφάνιση κειμένου σε μαύρη γραμματοσειρά σε λευκό φόντο.

Το «dark mode» αποτελεί την νέα ρύθμιση στο κινητό σας που σας επιτρέπει να βλέπετε περιεχόμενο σε μαύρο φόντο και λευκή γραμματοσειρά.

Η σκοτεινή λειτουργία προορίζεται να μειώσει την έκθεση στο μπλε φως και να βοηθήσει στην καταπόνηση των ματιών που συνοδεύεται από παρατεταμένο χρόνο μπροστά στην οθόνη.

Λειτουργεί πράγματι το dark mode;

Ενώ ακόμα οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στο εάν η σκοτεινή λειτουργία και άλλες λύσεις φιλτραρίσματος μπλε φωτός λειτουργούν για τον μετριασμό της έκθεσης του μπλε φωτός, φαίνεται ότι το dark mode είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τον ρυθμό ύπνου παρά την καταπόνηση των ματιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην παραγωγή μελατονίνης μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποίησαν το dark mode πριν να αποκοιμηθούν συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν. Αυτό διότι, σύμφωνα με τους ερευνητές η σκοτεινή λειτουργία δεν φτάνει από μόνη της για να αποκατασταθεί ο κιρκάδιος ρυθμός.

Η μειωμένη φωτεινότητα της οθόνης φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική με την σκοτεινή λειτουργία.

Μάλιστα, το εν λόγω εύρημα φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από επίσημες συστάσεις, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί συνιστάται η μείωση της αντανάκλασης και της φωτεινότητας, καθώς και η σκοτεινή λειτουργία.

Ποια είναι τα οφέλη της σκοτεινής λειτουργίας

Μερικά από τα οφέλη της σκοτεινής λειτουργίας στο κινητό σας, περιλαμβάνουν:

Μπορεί να μειώσει την καταπόνηση των ματιών.
Ενδεχομένως να μειώσει την έκθεση στο μπλε φως των οθονών, που μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας και να διαταράξει τον ύπνο σας.
Μπορεί να ενισχύσει την μπαταρία των συσκευών σας.

Μήπως πρέπει να το υιοθετήσετε;

Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχει έρθει η στιγμή να δοκιμάσετε την σκοτεινή λειτουργία για να προστατεύσετε τα μάτια σας και να μειώσετε την έκθεση στο μπλε φως. Αυτά περιλαμβάνουν:

Συχνή ξηροφθαλμία.
Πίεση ή πόνος στα μάτια.
Αυξημένοι πονοκέφαλοι έντασης ή ημικρανίες.
Αϋπνία ή δυσκολία στον ύπνο.

vita.gr