Γερμανία: «Διαξιφισμοί» για το εθνικό φρένο έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό

Να υιοθετηθούν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών και να μην υπεραναλύονται οι προγραμματιζόμενες αλλαγές στον “Νόμο περί προστασίας των λοιμώξεων”, τόνισε ο νυν αντικαγκελάριος και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς.

Οι Φιλελεύθεροι προβλέπουν προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ ορισμένοι πρωθυπουργοί κρατιδίων επιμένουν για βελτιώσεις του. Επείγουσα έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου για την υπερψήφιση ενός εθνικού ομοιόμορφου φρένου έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θα ήταν ανεύθυνο να γίνουν τώρα μακρές επιστημονικές συζητήσεις για το τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να λαμβάνονται άμεσα πρακτικά μέτρα», τόνισε ο Σολτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Saarbruecker Zeitung». Ο αντικαγκελάριος αντέκρουσε επίσης τις αντιρρήσεις για τους προγραμματιζόμενους περιορισμούς εξόδου όταν τα κρούσματα κορονοϊού υπερβαίνουν τα 100 σε επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους.

Ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για θέματα Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ υπερασπίστηκε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) την αμφιλεγόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 μ.μ. και 5 π.μ. και πρόσθεσε πως «οι αντίθετες απόψεις των ερευνητών αερολυμάτων δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες, αλλά μόνο δική τους γνώμη».

Η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τόνισε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke (Funke Mediengruppe) ότι «η σχεδιαζόμενη αλλαγή στον Nόμο περί προστασίας των λοιμώξεων δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι πρέπει να αναληφθεί δράση τώρα. Ταυτόχρονα όμως, τάχθηκε υπέρ των βελτιώσεων του νόμου: «Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις νομικές συνέπειες και την αναλογικότητα των μέτρων επίσης», είπε.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) αναμένει πολλές προσφυγές κατά της σχεδιαζόμενης νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας προκειμένου να περιορισθεί η πανδημία του κορονοϊού. Ο κοινοβουλευτικός διευθυντής του κόμματος Μάρκο Μπούσμαν, δήλωσε στο Βερολίνο ότι η «απαγόρευση της κυκλοφορίας θα πυροδοτήσει σωρεία προσφυγών στο Συνταγματικό Δικαστήριο», για τις οποίες πιστεύει ότι έχουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης και δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ επέκρινε την απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης. «Πρέπει να δούμε επιτέλους πώς θα ξανακερδίσουμε λίγη κανονικότητα. Υπάρχουν εμπειρίες για το πώς είναι δυνατή η μεγαλύτερη ελευθερία στη γαστρονομία και τον πολιτισμό», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο RBB και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι εμπειρίες θα ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag)». Ωστόσο, υποστήριξε ένα εθνικό νομικό πλαίσιο. «Θα έδινε και αυτό επίσης λίγο περισσότερη νομική ασφάλεια», όπως είπε.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελχοφ επέκρινε την Άνω Βουλή (Bundesrat) για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συζητήσεις για το νομοσχέδιο. «Η ευκαιρία που θα είχαμε για να βελτιώσουμε από κοινού τον νόμο έχει χαθεί. Το ομοσπονδιακό νομοσχέδιο είναι εν μέρει ασαφές και δεν περιέχει νέα εργαλεία αντιμετώπισης του κορονοϊού», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό MDR.

Η Ένωση Ιατρών «Marburger Bund» προτρέπει να υιοθετηθεί το εθνικό ομοιόμορφο φρένο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. «Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στις κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού, στην αντιπολίτευση και τα ομοσπονδιακά κρατίδια να υπερψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα την αναθεώρηση του “Νόμου για την προστασία των λοιμώξεων”. Εάν δεν πατήσουμε τα φρένα αυτή τη στιγμή, τα πράγματα θα ξεφύγουν τελικά από τον έλεγχο και οι γιατροί θα πρέπει να αποφασίζουν ποιους ασθενείς θα νοσηλεύουν και ποιους όχι», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Σουζάνε Γιόνα στις εφημερίδες του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του «Νόμου περί προστασίας των λοιμώξεων», το οποίο θα προβλέπει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε εθνικό επίπεδο από το όριο των 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες. Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα αποφασίσει σχετικά την ερχόμενη Τετάρτη.

newsit.gr

 

Διαβάστε επίσης