Διεθνείς αγορές: Σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι μετοχές

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν αυξάνεται με υπερβολικά ταχύ ρυθμό όσο ανοίγει και πάλι η οικονομία.

Με τους φόβους να περιορίζονται προς το παρόν ότι ένας υψηλός πληθωρισμός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διευκολυντική στάση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο 0,2%.

Άνοδο κατέγραψαν και οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ωστόσο στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,4% καθώς ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας ενώ απομένουν 100 ημέρες έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο δείκτης MSCI, που παρακολουθεί την πορεία μετοχών σε 50 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,2% σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο 0,6% τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν αναμένεται να αλλάξουν την άποψη του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός τους ερχόμενους μήνες θα είναι πρόσκαιρος.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κατέγραψαν πτώση σήμερα καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος αλλά και στην Ιαπωνία υποδηλώνουν ότι υπάρχουν εμπόδια καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την κρίση της Covid-19. Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1-3 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 1,632% αφού νωρίτερα υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Το bitcoin κατέγραψε ρεκόρ πάνω από τα 64.500 δολάρια, επεκτείνοντας το φετινό του ράλι την ημέρα που αναμένεται να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο η πλατφόρμα συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα Coinbase.

Στην αγορά πετρελαίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 1,6% στα 64,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν επίσης κατά 1,6% στα 61,11 δολάρια.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης