Ο Προκρούστης αναλαμβάνει δράση…

Του Απόστολου Ι. Βουλδή

 

Νέο εργασιακό περιβάλλον επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που οσονούπω εισέρχεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Υπερωριακή απασχόληση, 8ωρη εργασία, συλλογικές συμβάσεις και δουλειά την Κυριακή, μεταξύ άλλων, μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη, καθώς το νέο μοντέλο «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πλέον οι επιχειρήσεις θα μπορούν, επικαλούμενες φόρτο, να επιτυγχάνουν υπερωριακή εργασία μέχρι 10 ώρες ημερησίως, χωρίς την επιπλέον προσαύξηση κατά 60% που προβλεπόταν έως σήμερα.

Αντ ‘ αυτού ο εργαζόμενος θα μπορεί να λαμβάνει ρεπό, ή να δουλεύει με μειωμένο ωράριο σε άλλες χρονικές περιόδους.

Όλα αυτά θα ρυθμίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μετά την προσφυγή του εργοδότη.

Ενώ πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες (προπομπός προφανώς και άλλων) θα απελευθερωθούν και για τις Κυριακές.

Το νέο μοντέλο σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα διευκολύνει επιχειρήσεις και θα προστατεύσει εργαζομένους, καθώς τα εποπτικά όργανα θα ελέγχουν την τήρηση της νομιμότητας.

Σε μια περίοδο όπου η πανδημία έχει κατακρεουργήσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και η οικονομική δραστηριότητα πνέει τα λοίσθια έρχονται ανατροπές που μόνο προς όφελος του κόσμου της εργασίας δεν είναι.

Με ατομικές συλλογικές συμβάσεις και απευθείας διαπραγμάτευση εργαζόμενου και εργοδότη ποιος θα είναι ο κερδισμένος;

Με απλήρωτη υπερωριακή εργασία και αναπλήρωσή της σε άδηλο χρόνο, σε ποιόν θα αποφέρει κέρδη;

Οσο για τους μηχανισμούς ελέγχους του κράτους παραμένουν μπλεγμένοι στα γραφειοκρατικά γρανάζια, ακολουθώντας ρυθμούς χελώνας!

Γιατί η 4ωρη σύμβαση πρόσληψης έχει μετατραπεί στις πλείστες των περιπτώσεων σε σχεδόν διπλασιασμό του χρόνου εργασίας. Κι όποιος αγανακτήσει μόλις γίνει επίκληση της γνωστής φράσης «δες πόσοι άνεργοι περιμένουν στην πόρτα», είναι ικανή για να κάμψει οιαδήποτε  πρόθεση αντίστασης.

Αν με τις σημερινές γκρίζες εργασιακές συνθήκες η προστασία των εργαζομένων παραμένει μόνο αποτυπωμένη στα προεκλογικά φυλλάδια των κομμάτων, γίνεται ευκόλως κατανοητό τι θα συμβεί εφόσον επικρατήσουν λογικές …διευθέτησης  χρόνου εργασίας!    

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ