Κορονοϊός : Εκτάκτως στη Βόρεια Ελλάδα κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας

Συναγερμός έχει σημάνει για άλλη μια φορά με την κατάσταση με τον κοροναϊό στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη. Κλιμάκιο του υπουργείο Υγείας βρίσκεται ήδη στη συμπρωτεύουσα λόγω της αύξησης που καταγράφεται στον αριθμό των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήδη από το πρωί έχουν μεταβεί στην Κοζάνη μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μεταξύ αυτών ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος και η Πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Σημειώνεται πως τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δέχονται ασφυκτική πίεση με την πληρότητα να ξεπερνά το 90%. Οι ειδικοί θα εκτιμήσουν την κατάσταση ώστε να αποφανθούν τι πρέπει να γίνει. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Γώγος ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και υπογράμμισε ότι όλα τα δεδομένα εξετάζονται για τους λόγους που η περιοχή παραμένει με υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

Ο κ. Γώγος επεσήμανε επίσης, ότι τόσο με τους εμβολιασμούς του πληθυσμού αλλά και τα test, θα περιοριστεί το πρόβλημα στην περιοχή.

Τα μέτρα για την Κοζάνη

Εν τω μεταξύ, μέσα στη μέρα θα υπογραφεί η σύμβαση για την μεταφορά των περιστατικών μη covid, σε ιδιωτική κλινική της Κοζάνης. Ωστόσο όλα είναι έτοιμα, εφόσον χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και η ψυχιατρική κλινική.

Οι νοσηλευόμενοι της ψυχιατρικής κλινικής θα μεταφερθούν σε ιδιωτική δομή της πόλης. Αυτήν την στιγμή στο Νοσοκομείο Κοζάνης παραμένουν 15 κλίνες covid κενές.

Σύμφωνα πάντως με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κοζάνης Στέργιο Γκανάτσιο, παρουσιάζεται πτωτική τάση προς στιγμήν, σύμφωνα και με τα δεδομένα των εισιτηρίων στο νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, τόνισε ότι είναι συνεχής η επικοινωνία με τα Νοσοκομεία της περιοχής. Ο σχεδιασμός είναι έτοιμος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οπότε και θα χρησιμοποιηθούν κλίνες ακόμα και της ψυχιατρικής ώστε να υπάρξει δυνατότητα νοσηλείας εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Νέο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 15 Απριλίου, μαζί με το παραπάνω κλιμάκιο του υπ. Υγείας, αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος ώστε να δώσει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη Βόρεια Ελλάδα.

Αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, ενώ στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται:

Περαιτέρω ενεργοποίηση του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου με παραχώρηση επιπλέον κλινών
Τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» και «Άγιος Δημήτριος» να μετατραπούν αποκλειστικά σε Covid.
Aύξηση των απλών κλινών COVID αλλά και των ΜΕΘ.
Eνεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

ΠΟΕΔΗΝ: Εικόνες Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

«Αρχίζει να θυμίζει Νοέμβριο» η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δραματική ενημέρωση του προέδρου της ΠΕΟΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Παπανικολάου που εφημέρευε χθες. Εισήχθησαν 55 περιστατικά κοροναϊού και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με 35 διασωληνωμένα περιστατικά.

Το νοσοκομείο νοσηλεύει 150 περιστατικά κοροναϊού και στη κορύφωση του δευτέρου κύματος (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) το ίδιο νοσοκομείο νοσήλευε 200 περιστατικά.

«Είμαστε στα πρόθυρα ημερών Νοεμβρίου με επιλογές περιστατικών για ΜΕΘ», προειδοποιεί ο κ. Γιαννάκος.

Η κατάσταση στην Κοζάνη

Σύμφωνα με στοιχεία από τις 10 Μαρτίου, στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης νοσηλεύονται 87 άτομα θετικά στον κοροναϊό, με την μάχη να δίνεται και στα ΤΕΠ, για να εξασφαλιστούν κλίνες.

Την ίδια ώρα, στους 50 ανέρχονται οι θετικοί στην covid-19 που νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μεταφορά δεκάδων ασθενών Covid από την Κοζάνη σε άλλα νοσοκομεία σε μακρινές αποστάσεις με εντολή για περίθαλψή τους από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων

in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ