Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Στο "μικροσκόπιο" το ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο

Μάχη με τον χρόνο για την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, δίνουν οι αστυνομικές Αρχές.

Με "όπλο" τις εικόνες ντοκουμέντο των δύο εκτελεστών, που έχουν στα χέρια τους, προσδοκούν ότι θα φτάσουν στα ίχνη τόσο των δολοφόνων όσο και του ηθικού αυτουργού, που εκτιμούν ότι βρίσκεται πίσω από το συμβόλαιο θανάτου για τον αστυνομικό συντάκτη. Τα βίντεο από κυκλώματα ασφαλείας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν τους δύο δράστες να κινούνται με το μηχανάκι χαμηλού κυβισμού, κοντά στο σημείο της δολοφονίας, στον Άλιμο, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Με μία σειρά συγκεκριμένων ενεργειών, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών προσδοκά ότι θα φτάσει στα ίχνη του ηθικού αυτουργού αλλά και των δύο εκτελεστών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, οι αξιωματικοί της αστυνομίας κάνουν έρευνες στα ξενοδοχεία αναζητώντας στοιχεία για τυχόν ενοικιάσεις δωματίων κοντά στην ημερομηνία της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται κυρίως τα ξενοδοχεία στα νότια προάστια, γύρω δηλαδή από την περιοχή όπου διέμενε ο δημοσιογράφος με την οικογένειά του. Παράλληλα, αναζητούν πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη ενοικίαση διαμερισμάτων, καθώς θεωρούν πιθανό το σενάριο οι εκτελεστές να μίσθωσαν για σύντομο χρονικό διάστημα κάποιο διαμέρισμα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί ερευνούν τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μηχανών, εκτιμώντας ότι οι δράστες ενδέχεται να είχαν νοικιάσει το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν την ημέρα της δολοφονίας. Δηλαδή, οι αξιωματικοί της αστυνομίας που έχουν αναλάβει την έρευνα, θεωρούν πιθανόν η μηχανή, χαμηλού κυβισμού, να μην ήταν κλεμμένη και με παραποιημένη πινακίδα, αλλά νοικιασμένη. Σημειώνεται ότι το μηχανάκι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Στο επίκεντρο των ερευνών, βρίσκονται και οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας, αλλά και στα χερσαία σύνορα, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Γιώργο Καραϊβάζ, καθώς το βασικότερο σενάριο που εξετάζουν είναι οι δύο δράστες να ήταν πληρωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό. Με αυτό το σκεπτικό, ερευνούν και τις αναχωρήσεις μετά το έγκλημα, πιθανολογώντας ότι οι δράστες ίσως κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα.

Η διαδικασία που ακολουθούν οι αξιωματικοί της αστυνομίας, παραπέμπει σε αυτή που είχαν εφαρμόσει και για την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του Γιάννη Μακρή. Σημειώνεται ότι στην τότε δολοφονία, οι δράστες είχαν επίσης χρησιμοποιήσει σιγαστήρα και ήταν πληρωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, οι αστυνομικοί βαδίζουν στα ίδια βήματα, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, με την προσδοκία να καταφέρουν και αυτή τη φορά να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δολοφόνους.

 

«Η υπόθεση ίσως κρύβει κάτι πολύ βαρύ»

Υπάρχει οπτικό υλικό 300 μέτρα από το σημείο της εκτέλεσης όπου φαίνονται οι δύο δράστες, χωρίς βέβαια να είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά τους, αλλά φαίνεται καθαρά το παλιό μαύρο σκούτερ που χρησιμοποίησαν για να αφαιρέσουν τη ζωή του Γιώργου Καραϊβάζ τόσο αποτρόπαια, είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρ. Αστυνομικών Ν/Α Αττικής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υπόθεση ίσως κρύβει κάτι πολύ βαρύ. «Οι δολοφόνοι ήταν επαγγελματίες. Τον βρήκαν οι 10 από τις 13 σφαίρες, ή είναι εκδίκηση ή ήθελαν να του κλείσουν το στόμα. Το ατού μας αυτήν τη στιγμή είναι οι μάρτυρες, αλλά εξετάζουμε υλικό από πολλές μέρες πριν», είπε και πρόσθεσε πως «θα βρούμε τις απαντήσεις».

Όπως είπε, εξετάζεται αν υπήρχε και ομάδα υποστήριξης, όπως και το κατά πόσο διέφυγαν με το σκούτερ ή το έκρυψαν κάπου εκεί κοντά και διέφυγαν με κάποιο ημιφορτηγό. «Ψάχνουμε το σκούτερ, κάπου εκεί κοντά σε αποθήκη ή γκαράζ ενώ εξετάζουμε υλικό από κάμερες μέρες πριν» είπε και εξήγησε ότι οι δράστες μπορεί να τον παρακολουθούσαν μέρες πριν και να είχαν πάει ξανά στο σημείο, αλλά να μην τους δόθηκε η ευκαιρία να πυροβολήσουν.

«Όλα έχουν μπει στο μικροσκόπιο, είναι μια δύσκολη περίπτωση. Αν δεν είναι τρομοκρατικό χτύπημα είναι συμβόλαιο θανάτου. Η υπόθεση κρύβει κάτι πολύ βαρύ και ίσως έχει «ουρά» από πίσω, θα τη φτάσουμε ως το τέλος» είπε. Επίσης είπε ότι είναι περίεργο γιατί προχώρησαν εκείνη τη στιγμή στην εκτέλεση, ενώ υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες. «Αυτό δείχνει ότι κάτι τους πίεζε, πήραν την εντολή να κινηθούν γρήγορα, ήθελαν να κλείσουν γρήγορα το στόμα του Γιώργου, κάτι τους πίεζε χρονικά» είπε.

ΠΗΓΗ ENIKOS

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ