Κορονοϊός: Διαδηλώσεις κατά των lockdown σε Αυστρία, Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία

Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες χθες Σάββατο σε πρωτεύουσες ευρωπαϊκών πόλεων διαδηλώνοντας κατά των lockdown για τον κορονοϊό.

Στη Βιένη, περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν σε μια διαδήλωση κατά των κυβερνητικών μέτρων προστασίας από τον ιό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε 14 διαδηλωτές, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού για να αποτρέψουν σε μια ομάδα αντιδιαδηλωτών να περάσουν οδοφράγματα και να συγκρουστούν με τους άλλους διαδηλωτές, ανέφερε η αστυνομία.

Μεταξύ όσων διαμαρτύρονταν κατά των περιοριστικών μέτρων ήταν υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος FPOE και του ακροδεξιού κινήματος Identitarian, ανέφεραν το APA και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Βιένη και άλλες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Αυστρίας βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown από τον Απρίλιο λόγω του υψηλού αριθμού μολύνσεων της Covid-19.

Στην Φινλανδία, 20 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Ελσίνκι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα της φινλανδικής κυβέρνησης κατά της καταπολέμησης της Covid-19, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η διαδήλωση που συγκέντρωσε περίπου 300 άτομα στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν είχε γνωστοποιηθεί στις αρχές, οι οποίες αποφάσισαν γρήγορα να τη διαλύσουν.

Οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων απαγορεύονται στο Ελσίνκι σύμφωνα με τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, πολλοί διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την πλατεία Καουπατόρι, η οποία έληξε αργά το απόγευμα. Συνολικά 20 άτομα συνελήφθησαν επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις εντολές των αρχών και θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Δεν αναφέρθηκε κάποιο αξιοσημείωτο συμβάν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Η Φινλανδία και οι 5,5 εκατομμύρια κάτοικοί της καταγράφουν μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην μάχη κατά της Covid-19 στην Ευρώπη.

Εντούτοις, στα μέσα Φεβρουαρίου, το ποσοστό κρουσμάτων, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, αυξήθηκε, ωθώντας την κυβέρνηση να θεσπίσει νέους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο εστιατορίων και στη συνέχεια να εφαρμόσει ένα σχέδιο τοπικών περιορισμών που είχε νωρίτερα αποσύρει, μετά από επιφυλάξεις σχετικά με τη νομιμότητά του.

Νοτιότερα στη Δανία, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στο κέντρο της Κοπεγχάγης, και αυτοί ενάντια στα μέτρα των αρχών κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι διαδηλωτές έκαναν μια «σχετικά ειρηνική» πορεία στους δρόμους σύμφωνα με τις αρχές, πριν φτάσουν στο δημαρχείο. Μέχρι περίπου τις 23:00 (ώρα Ελλάδας) η αστυνομία δεν είχε προβεί σε συλλήψεις. Η διαδήλωση, που διοργανώθηκε από την οργάνωση “Men in Black”, συνεχιζόταν μέχρι αργά τα ξημερώματα.

Οι διαδηλωτές αντιδρούσαν κυρίως κατά του «διαβατηρίου κορονοϊού», το οποίο εγκαινιάστηκε την Τρίτη, με το οποίο καθίσταται δυνατή η πιστοποίηση ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ότι έχει εξεταστεί αρνητικός στον ιό εντός 72 ωρών ή ότι έχει αναρρώσει πρόσφατα από την ασθένεια.

Η Δανία τελεί υπό μερικό lockdown από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ακόμη και πολλά από τα μέτρα ήρθησαν από τον Φεβρουάριο, ένα σχεδόν γενικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων προβλέπεται μόνο από τις 21 Μαΐου, όποτε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ανθρώπων άνω των 50 ετών.

Τέλος, στην Νορβηγία, όπου η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα ενόψει των εορτών του Πάσχα λόγω της ανόδου των κρουσμάτων που οφείλεται στην εξάπλωση της πιο μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του ιού, περίπου 200 διαδηλωτές διαδήλωσαν επίσης χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας Όσλο κατά των μέτρων και έκαψαν μάσκες προσώπου. Δεν αναφέρθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ