Κορονοϊός: Το κρας τεστ του Σαββατοκύριακου και η ελπίδα του δείκτη θετικότητας

Εγκλωβισμένη στον κορονοϊό παραμένει η χώρα και άπαντες αναζητούν μια αχτίδα αισιοδοξίας. Η αγορά έχει ανοίξει, το ΣΚ που έρχεται αποτελεί ένα γερό κρας τεστ, ενώ ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να είναι πάνω από το όριο δείχνοντας, όμως, τάσεις υποχώρησης.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, καθώς το νέο ρεκόρ συμπολιτών μας στις ΜΕΘ αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Ο δείκτης θετικότητας που καθρεφτίζει την επιδημιολογική κατάσταση μιας χώρας σήμερα Παρασκευή είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Μετά από 57.370 υποχώρησε στο 4,70 πλησιάζοντας στο όριο που έχουν θέσει οι ειδικοί και είναι το 4. Φυσικά χρειάζεται ακόμα χρόνος για περαιτέρω υποχώρηση ώστε η χώρα μας να μετρά αντίστροφα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το τελευταίο, πάντως, 24ωρο είχαμε 2747 νέα κρούσματα κορονοϊού με 78 νεκρούς και 790 διασωληνωμένους, ένας αριθμός που αποτελεί θλιβερό ρεκόρ για την χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας. Το γεγονός αυτό πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας που βρίσκεται στα όρια της ασφυξίας. Την ίδια ώρα η Αττική μετρά 1.248 νέα κρούσματα με τη Θεσσαλονίκη να έχει  379.

Εξαδάκτυλος: «Η πιο κρίσιμη ημέρα είναι αύριο»

Λίγες ώρες μετά τη λήψη των αποφάσεων για το άνοιγμα το λιανεμπορίου σε Αχαϊα και Θεσσαλονίκη μίλησε στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής. 

«Η απόφαση έχει τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις. Για την Αχαΐα το λιανεμπόριο θα λειτουργεί όπως και στην Αθήνα γιατί έχουμε τα καλύτερα στοιχεία μέσα στην εβδομάδα σε ότι αφορά τις νοσηλείες, έχει το πλήρες κλειστό λιανεμπόριο στην Κοζάνη που παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα από τις τρεις πόλεις και ένα ενδιάμεσο στάδιο στη Θεσσαλονίκη το οποίο επιτρέπεται οριακά από την επιδημιολογική εικόνα της πόλης. Με δισταγμό γίνονται όλα αυτά… ο κίνδυνος είναι εδώ, η χρήση στις δυνατότητες που δίνονται πρέπει να είναι προσεκτική.», ανέφερε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος σχολιάζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα ο δείκτης είναι πολύ κάτω από το 1,1. Σε ότι αφορά τις νοσηλείες είναι στο 1,1. Αυτό δείχνει σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα μια τάση σταθεροποίησης.», πρόσθεσε αναφορικά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ενώ τόνισε την κρισιμότητα της αυριανής ημέρας: «Τις πρώτες πέντε ημέρες δεν είδαμε κάτι ανησυχητικό. Η μέρα κρίσιμη είναι αύριο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ραντεβού και το τρίωρο θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να υπάρχει μια κατανομή των ανθρώπων στον χρόνο για να μην έχουμε εικόνες κοσμοπλημμύρας .»

newsit.gr

Διαβάστε επίσης