Οι νέοι θέλουν εργασιακές ευκαιρίες και όχι επιδόματα

Η ανεργία των νέων αποτελεί διαχρονικά βασική πηγή ανησυχίας και εντάθηκε με την υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση αδυνατεί να διατηρήσει ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον, δείχνοντας ανήμπορη να προστατέψει τα εργασιακά κεκτημένα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα στηριχθεί ειδικά από τις ηλικιακές ομάδες 18-35 όπως αναφέρουν διεθνείς έρευνες.

Πρέπει να αποφύγουμε την εμφάνιση ή τη δημιουργία μιας «γενιάς lockdown», καθώς η κρίση της πανδημίας πλήττει την εργασιακή προοπτική των νέων. Έρευνες δείχνουν, ότι η πανδημία έχει προκαλέσει καταστροφικό και δυσανάλογο αντίκτυπο στην απασχόληση των νέων. Οι νέοι λοιπόν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατάρτιση και εκπαίδευσή τους, προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός προτείνει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση από ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας. Πώς ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό όταν από τα πρώτα νομοθετήματα της ΝΔ ήταν η κατάργηση διετών προγραμμάτων εκπαίδευσης των ΑΕΙ και τη δεινή θέση των Δημοσίων ΙΕΚ και των Επαγγελματικών Λυκείων;

Απαιτείται να προωθηθούν πολιτικές διαχείρισης για τη μείωση της ανεργίας των νέων. Ενώ η ανεργία των νέων στην ΕΕ σε κρίσιμες ηλικιακές ομάδες ανερχόταν σε 15%, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση το 25% του 2013. Αυτή μείωση ανεκόπη από τον Αύγουστο του 2020, ανήλθε στο 17,6% και για το 2021 οι προβλέψεις είναι πιο δυσοίωνες. Η διαχείριση του ζητήματος απαιτεί διττή προσέγγιση: διατήρηση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας στους νέους. Κίνητρα κατάρτισης στην επαγγελματική εκπαίδευση και πρόσθετα μέτρα για την απασχόληση. Ειδικά στους νέους παίζει κρίσιμο ρόλο η κατάρτιση και συντελεί θετικά στην εξεύρεση εργασίας. Η απευθείας πρόσληψη σε πραγματική θέση εργασίας, ενισχύει την ολοκλήρωσή των νέων, μετατρέποντάς τους ανεξάρτητους. Η έλλειψη ευκαιριών και η ανεπιτυχής αναζήτηση εργασίας δημιουργούν αισθήματα απομόνωσης, εξάρτησης και περιθωριοποίησης. Αναμφισβήτητα οι νέοι επλήγησαν σοβαρά από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έως και σήμερα και απαιτείται να δράσουμε έγκαιρα για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων του παρελθόντος.

Ειδική μνεία οφείλουμε στους νέους επιχειρηματίες είτε προ κρίσης είτε εν μέσω πανδημίας που είχαν ξεκίνησαν δικές τους δουλειές. Η κυβέρνηση της ΝΔ τους άφησε εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης λόγω έλλειψης συγκριτικών στοιχείων. Για τη στήριξη τους πρέπει να δοθούν ειδικά κίνητρα και ενισχύσεις ακόμα και μέσω μικρών δανείων προκειμένου να βοηθηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Να επισημάνουμε ότι η μη ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων συνακολουθεί με την έκθεση Πισσαρίδη, για 100.000 λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προφανώς οι αδύνατες είναι τα θύματα της πανδημίας. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων περικόπτοντας εργασιακά κεκτημένα χρονών, αποδομώντας το σταθερό εργασιακό περιβάλλον που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πολιτική της ΝΔ οδηγεί νέους σε μετανάστευση προς αναζήτηση ευκαιριών αποδυναμώνοντας την κοινωνία και το κράτος που έχουν επενδύσει στην διαμόρφωση καταρτισμένων νέων. Το μεταναστευτικό κύμα αναμένεται μεγαλύτερο από την περίοδο των μνημονίων στερώντας από τη χώρα το δυναμικότερό της, κύτταρο ανανέωσης.

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Γραμματέας ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας