Αχαΐα: Φόβοι και προβληματισμός πριν ανοίξουν οι πόρτες των λυκείων - Ανησυχεί η διασπορά - Τι γίνεται με τα self tests

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό δημιουργεί στη σχολική κοινότητα τη Αχαΐας η επανεκκίνηση των λυκείων τη Δευτέρα.

Το πράσινο φως μπορεί να δόθηκε από τη Νίκη Κεραμέως, ωστόσο η κατάσταση στην περιοχή, η οποία κυριολεκτικά στενάζει από τον αριθμό των κρουσμάτων, δεν μπορεί να αγνοηθεί από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, που μουδιασμένοι ετοιμάζονται για την επιστροφή στα θρανία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο Ionian TV:

"Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη έξαρση της πανδημίας και οι συνθήκες με τις οποίες ανοίγουμε δεν είναι και τόσο ευοίωνες, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν κλείσαμε. Η διασπορά είναι αρκετά μεγάλη αυτή τη στιγμή και επαφίεται σε όλους μας (σ.σ. εκπαιδευτικούς και μαθητές) να κάνουμε το τεστ και να δηλώνουμε το ακριβές αποτέλεσμα στην πλατφόρμα."

Διαβατήριο... αλλά όχι για όλους

Το self test θα είναι το διαβατήριο όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία για να μπουν στον χώρο του σχολείο.

Ή σχεδόν όλων, αφού μέχρι ώρας δεν υπάρχει πρόβλεψη για το προσωπικό, όπως οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες αλλά και οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων. 

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων κ. Φωτεινή Συριώτη - Κυπραίου, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το προσωπικό των σχολείων, το οποίο και αυτό θα κληθεί αφενός να μπει στους ίδιους χώρους, αλλά και να σηκώσει και το βάρος της ασφαλούς λειτουργίας.

Η κ. Συριώτη ξεκαθαρίζει ότι οι σχολικές μονάδες είναι ήδη σε διαδιασία προετοιμασίας για τη Δευτέρα, με όλο το προσωπικό του Δήμου να φροντίζει για τους απαραίτητους καθαρισμούς, παρόλα αυτά επαναφέρει το ζήτημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού, που από την αρχή της πανδημίας ζητά η δημοτική αρχή για τα σχολεία.

Η ίδια έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός για την επιστροφή στα θρανία υπάρχει και στην Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Οι εκπαιδευτικοί (όπως και πολλοί γονείς) ανησυχούν για τον αριθμό των μαθητών στις αίθουσες, αφού η πλειονότητα των τμημάτων είναι άνω των 20 παιδιών.

Η διοίκηση της ΕΛΜΕ επαναφέρει για ακόμη μια φορά το θέμα, αφού φοβούνται ότι αν δεν υπάρχουν πολλά και μικρά τμήματα, ο κίνδυνος τα σχολεία να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης είναι ορατός.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι μαθητές του Λυκείου λείπουν από τις σχολικές αίθουσες σχεδόν 6 μήνες, αφού τα λύκεια έχουν περάσει σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης από τον Νοέμβριο.

Η ανάγκη για επιστροφή στη σχολική κανονικότητα είχε γίνει πλέον επιτακτική, κυρίως για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, που σε λίγο καιρό θα κληθούν να εξεταστούν στις πανελλαδικές έχοντας διδαχτεί το 80% της ύλης μέσω τηλεκπαίδευσης.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ