Βρετανία – κορονοϊός: Θέμα ημερών να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης

Πολύ κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται η Βρετανία καθώς την Δευτέρα 12 Απριλίου όπως όλα δείχνουν θα έχε επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.

Συγκεκριμένα το 73,4% των Βρετανών την Δευτέρα 12 Απριλίου θα έχει αντισώματα κατά του κορονοϊού σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου «University College London» (UCL).

Η ανοσία της αγέλης είναι επί της ουσίας η επαρκής αντίσταση στον γενικό πληθυσμό για να καταπολεμηθεί η διασπορά του κορονοϊού, αναγκάζοντας τη νόσο να υποχωρήσει.

«Είναι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Εάν αφαιρέσετε την ευκαιρία να εξαπλωθεί ο κορονοϊό από ένα άτομο σε περισσότερα, τότε θα εξαφανιστεί» δήλωσε ο καθηγητής Καρλ Φρίστον του UCL.

Αυτό πάντως σύμωνα με τους ειδικούς δεν σημαίνει πως θα πρέπει να χαλαρώσουν άμεσα τα προληπτικά μέτρα καθώς το σημείο καμπής θα ανέβει και πάλι θα «υπάρξει νέο ξέσπασμα» της πανδημίας.

Για το υπολογιστικό μοντέλο του UCL ο καθηγητής Φρίστον εξήγησε πως «είναι απλώς ένα ορόσημο. Είναι ένα ωραίο ορόσημο που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί. υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει μετά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αύξηση των θανάτων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Όσο για το πως υπολογίζεται το ποσοστό συλλογικής ανοσίας ο καθηγητής τόνισε πως προκύπτει από το γεγονός πως πάνω από το 50% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, ένα 42% των πολιτών έχει νοσήσει στον κορονοϊό και ότι ένα 10% έχει ανοσία.

Πάντως να σημειωθεί πως αυτός ο υπολογισμός απέχει κατά πολύ από την

πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου για ανοσία του 34% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

newsit.gr

 

Διαβάστε επίσης