Πώς θα γίνετε πιο αποφασιστικοί

Αναποφάσιστος είναι αυτός που δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις μόνος του, αλλά και που όταν τελικά καταφέρει να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, δεν νιώθει απόλυτη σιγουριά για την κρίση του και είναι πιθανό να αλλάξει την απόφασή του. Επιπλέον, ο αναποφάσιστος φοβάται ότι ανεξάρτητα από την επιλογή του, θα κάνει λάθος και πως το λάθος αυτό τελικά θα το «πληρώσει». Παράλληλα, μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από την άποψη κάποιου άλλου, αφού βαθιά μέσα του μπορεί να προτιμούσε να πάρει κάποιος άλλος την απόφαση γι’ αυτόν.

Η αναποφασιστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας που μπορεί να σχετίζεται με άλλα στοιχεία της προσωπικότητας, όπως η ανασφάλεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος και οι ενοχές. Αν η αναποφασιστικότητα είναι στοιχείο της προσωπικότητάς σας, υπάρχουν τρόποι να την ξεπεράσετε.

Πώς θα γίνετε πιο αποφασιστικοί

*Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το ζήτημα από τη «ρίζα» του, επομένως θα πρέπει να δουλέψετε πάνω στο κομμάτι της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

*Για να ξεπεράσετε την αναποφασιστικότητα, πρέπει να γίνετε λιγότερο τελειομανείς και να σταματήσετε να πιστεύετε ότι είστε υποχρεωμένοι να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

*Ξεκινήστε την προσπάθειά σας να αλλάξετε, δοκιμάζοντας να πάρετε πιο μικρές και ασήμαντες αποφάσεις, ώστε σταδιακά να είστε σε θέση να φτάσετε και στις πιο μεγάλες και βαρυσήμαντες αποφάσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να μάθετε να κάνετε τον διαχωρισμό ανάμεσα στις σημαντικές και ασήμαντες αποφάσεις, προσπαθώντας να μη δίνετε περισσότερη σημασία από όση χρειάζεται στις δεύτερες.

*Προκειμένου να νιώσετε πιο σίγουροι για την κρίση σας και κατ’ επέκταση πιο αποφασιστικοί, εστιάστε στην εμπειρία που έχετε συσσωρεύσει με το πέρασμα του χρόνου και αξιοποιήστε την ώστε να αποφασίζετε πιο εύκολα και γρήγορα.

*Αν επηρεάζεστε από τη γνώμη των άλλων, καταλήγοντας μερικές φορές και σε μια τελείως διαφορετική απόφαση από την αρχική σας, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι καλό είναι να ζητάτε κάθε φορά τη γνώμη εκείνων που είναι πιο σχετικοί -ή ακόμη και ειδικοί- πάνω στο ζήτημα για το οποίο πρέπει να πάρετε μια απόφαση.

vita.gr