Σουηδία : Νέος και αυστηρότερος νόμος για τη μετανάστευση από τον Ιούλιο

Η Σουηδία παρουσίασε σήμερα νομοσχέδιο που διατηρεί την αυστηρότερη νομοθεσία για τη μετανάστευση, δίνοντας μόνιμη ισχύ σε ορισμένους κανόνες που είχαν θεσπιστεί προσωρινά για να περιορίσουν την υποδοχή προσφύγων μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους, αναμένεται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη προσωρινή νομοθεσία που ισχύει από το 2016 και παρατάθηκε το 2019 ελλείψει πολιτικής συναίνεσης για έναν νόμο με μόνιμη ισχύ.

Τριετής άδεια παραμονής

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν στο εξής τριετή άδεια παραμονής, η οποία θα είναι μετατρέψιμη σε δικαιώματα μόνιμης διαμονής μόνο εάν αυτοί πληρούν απαιτήσεις όπως η γνώση της σουηδικής γλώσσας ή το επαρκές εισόδημα.

Πριν από τη ψήφιση του προσωρινού νόμου του 2016, οι άδειες μόνιμης διαμονής ήταν ο κανόνας βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, που ήταν τότε μια από τις πιο φιλόξενες στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Σουηδία ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες το 2015, με περισσότερες από 160.000 αφίξεις, από τις οποίες πολλών Σύρων.

Ασυλο σε πάνω από 400.000

Σε μια δεκαετία, η χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων χορήγησε άσυλο και άδεια για οικογενειακή επανένωση σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Με φόντο την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, τα μεγαλύτερα σουηδικά κόμματα, ανάμεσά τους οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, έκαναν στροφή προς μια αυστηρότερη πολιτική τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αδειών διαμονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον υπερασπίστηκε σήμερα ένα νομοσχέδιο που «εγγυάται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο μακροπρόθεσμα βιώσιμο» διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η αρχή των αδειών διαμονής περιορισμένης διάρκειας δεν θα έχει δυσανάλογες συνέπειες».

Σε ισχύ από Ιούλιο

«Αυτοί οι βασικοί κανόνες είναι σύμφωνοι με τους κανόνες των περισσότερων άλλων χωρών της ΕΕ», υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου.

Η υποχρέωση να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελών της οικογένειας τους κατά την υποβολή αίτησης για οικογενειακή επανένωση, η οποία έχει εισαχθεί στον προσωρινό νόμο, θα συμπεριλαμβάνεται επίσης στον νέο νόμο.

Άδειες προσωρινής διαμονής στα παιδιά και στους ενήλικες σε περίπτωση «ιδιαίτερα οδυνηρών» συνθηκών θα μπορούν επίσης να εκδοθούν, αλλά όχι στα πρόσωπα που είναι σε παράτυπη κατάσταση.

Ο ισχύων προσωρινός νόμος, που παρατάθηκε τελευταία το 2019, θα εκπνεύσει φέτος το καλοκαίρι. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, αν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ / in.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ