Με σημερινή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αντιτίθεται στη θέση του προκατόχου του, Κώστα Σημίτη, την οποία διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο του στα «Νέα» σχετικά με την συμφωνία του Ελσίνκι.
Απαντώντας ο κ. Καραμανλής κατηγορεί τον κ. Σημίτη ότι η κυβέρνησή του, «από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι», «ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες"».
«Η δήθεν "επιτυχημένη" στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώτος.
«Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά. Με δήλωση που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων» πρόσθεσε.
«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο» καταλήγει η δήλωση.
Την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή απέφυγε να σχολιάσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε στη σημερινή εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η Αριστοτελία Πελώνη αρκέστηκε να επαναλάβει πως οι θέσεις της χώρας έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρα και πως η μόνη διαφορά της με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.