Φιλιππίνες: Αναστολή εμβολιασμών με την AstraZeneca για τους κάτω των 60

Οι υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ανέστειλαν την Πέμπτη τη χρήση του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών για τη διερεύνηση αναφορών θρόμβων αίματος.

«Η προσωρινή αναστολή έγινε μετά την σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συμπεριληφθούν οι θρόμβοι αίματος ως σπάνια παρενέργεια του εμβολίου AstraZeneca», δήλωσε ο επικεφαλής της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων Ρονάλντο Ενρίκε Ντομίνγκο, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν αναφορές για τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες στο Χώρα.

«Αυτή η προσωρινή αναστολή δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές ή αναποτελεσματικό - σημαίνει απλώς ότι λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια κάθε Φιλιππίνων», δήλωσε ο Ντομίνγκο.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία καταπολεμά ένα από τα χειρότερα κύματα κορωνοϊού στην Ασία, βασίζεται στην επιτάχυνση της αργής διάθεσης εμβολιασμών για να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στα νοσοκομεία και στην ενίσχυση της οικονομίας.

Οι Φιλιππίνες έχουν λάβει μέχρι τώρα 525.600 δόσεις εμβολίων AstraZeneca, περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού αποθέματος της χώρας, μέσω του COVAX. Άλλες 2,6 εκατομμύρια δόσεις, που αγοράστηκαν από τον ιδιωτικό τομέα, θα παραδοθούν τον επόμενο μήνα.

Οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν το πρόγραμμα εμβολιασμού την 1η Μαρτίου, ξεκινώντας από τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι εμβολιασμοί έκτοτε επεκτάθηκαν σε άτομα με συννοσηρότητα και ηλικιωμένους.

Έχουν μέχρι στιγμής χορηγήσει σχεδόν 923.000 δόσεις εμβολίων Sinovac, Biotech και AstraZeneca, μέρος του στόχου να εμβολιαστούν 70 εκατομμύρια από τα 108 εκατ. κατοίκων.

naftemporiki.gr