AstraZeneca: Ποιες χώρες έχουν προσαρμόσει την εμβολιαστική τους πολιτική

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε χθες την πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με κάποιες σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε ενήλικες. Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca».

H Σαμπίνε Στράους, επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας του ΕΜΑ, ανέφερε πως ο οργανισμός έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα της AstraZeneca, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη από τους εμβολιασμούς υπερτερούν του κινδύνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα απέτυχε να απαντήσει ενιαία στο θέμα που έχει προκύψει χάνοντας την ευκαιρία να ανακάμψει από ένα αργό μέχρι στιγμής πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σε μια συνάντηση που διεξήχθη μέχρι αργά την Τετάρτη, οι υπουργοί υγείας της ΕΕ υποσχέθηκαν να συνεχίσουν σήμερα τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Σε απάντηση για τις ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η Ιταλία ακολούθησε τη Γερμανία προτείνοντας την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. 

Η κίνηση της Ιταλίας να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για «ισχυρή σχέση» με τους θρόμβους αίματος. Η ρυθμιστική αρχή δεν εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση, αφήνοντας την εφαρμογή στα κράτη μέλη.

Η Γερμανία λέει επίσης στα άτομα κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση της AstraZeneca να τώρα να λάμβάνου διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη τους.  Η Γαλλία, η Φινλανδία και η Νορβηγία θα μπορούσαν να εξετάσουν παρόμοιες κινήσεις, αναφέρει το BBC.  Οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μικτών εμβολίων.

Η Γαλλία συνιστά οι εμβολιασμοί της AstraZeneca να χορηγούνται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.

Η Ισπανία  συνιστά οι εμβολιασμοί της AstraZeneca να χορηγούνται μόνο σε άτομα ηλικίας μεταξύ μεταξύ 60 και 65 ετών.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα. 

Η Εσθονία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, και η Δανία έχουν αναστείλει πλήρως τους εμβολιασμούς.

H Σουηδία sυνεχίζει με το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αντίστοιχη επισκόπηση ασφάλειας και πλέον συστήνει εναλλακτικό εμβόλιο για τα άτομα κάτω των 30 ετών.  Ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης της Βρετανίας (JCVI), εξήγησε πως βάσει των διαθέσιμων δεδομένων και στοιχείων, είναι προτιμητέο στους ενήλικες κάτω των 30, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να προσφερθεί μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, εφόσον είναι αυτή διαθέσιμη.  Επισήμανε, επίσης, πως για τους νεότερους ανθρώπους, όπου ο κίνδυνος νοσηλείας είναι πολύ μικρότερος, ο υπολογισμός κινδύνου/οφέλους του εμβολίου της AstraZeneca σημαίνει πως άλλα εμβόλια είναι προτιμητέα.

naftemporiki.gr